Informació aplicació LOTUP

Informació aplicació LOTUP

El Decret legislatiu 1/2021, de 18 de juny, del Consell d'aprovació del text refós de la Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (d'ara en avant, LOTUP) establix, en la seua Disposició Addicional Sèptima, mesures de prevenció dels incendis forestals d'aplicació a les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situades en terrenys forestals i en la seua zona d'influència forestal.
En el seu primer paràgraf indica que els ajuntaments de municipis amb sòls forestals hauran d'identificar i delimitar cartogràficament qualsevol urbanització, nucli de població, edificació o instal·lació susceptible de patir risc d'incendi forestal per estar situades en terrenys forestals o en zona d'influència forestal. Per a això, podran acordar amb ens supramunicipals i amb l'administració de la Generalitat els servicis o mecanismes de suport que resulten necessaris per a l'elaboració d'esta delimitació cartogràfica.
El termini per a l'elaboració de la delimitació cartogràfica és de dos anys, a comptar des de l'entrada en vigor de la Disposició Addicional Sèptima, del Decret legislatiu 1/2021, és a dir, el termini finalitza l'1 de gener de 2024.
Esta nova normativa es va traslladar a tots els municipis de la Comunitat Valenciana a principis de l'any 2022, mitjançant escrit subscrit per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals de la Generalitat, perquè en prengueu coneixement i efectes.
Malgrat la gravetat del problema al qual ens enfrontem, són molts els ajuntaments que encara no han donat compliment a esta previsió legal. Per este motiu la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals de la conselleria de Justícia i Interior, conscient del greu problema social i de seguretat que suposa l'existència d'urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal·lacions en entorns forestals pel risc manifest de patir un incendi forestal, i la falta de mitjans tècnics de les corporacions municipals, ha establit un mecanisme de suport, així doncs, s'ha procedit a calcular d'ofici la cartografia d'interfície urbana forestal dels termes municipals que no han presentat la cartografia, amb base en la Instrucció Tècnica de 23 de novembre de 2023, de la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals sobre l'elaboració de la cartografia prevista en la Disposició Addicional Sèptima del Decret legislatiu 1/2021, de 18 de juny, del Consell d'aprovació del TRLOTUP.

Si l'Ajuntament està conforme amb la cartografia d'interfície urbana forestal del seu terme municipal enviada d'ofici,  i considera que no és necessària la modificació de la cartografia remesa, se li insta a remetre a la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals, l'Acord Plenari d'aprovació d'esta cartografia.
En cas de no estar conforme, tenen l'opció d'efectuar les correccions que consideren necessàries d'acord amb el que s'establix en l'esmentada Instrucció Tècnica de 23 de novembre de 2023, i, posteriorment, hauran de presentar l'Acord Plenari d'aprovació de la cartografia modificada, així com la pròpia cartografia, identificant les modificacions efectuades.

 

 

 Preguntes freqüents: 

 

No trobe la cartografia de la interfície?

La cartografia ha sigut entregada en un arxiu comprimit i consta de 8 arxius que conformen l'arxiu digital amb format shape (.shp). Encara que no es puga obrir directament cadascun d'eixos arxius és necessari descarregar tot l'arxiu Zip i no esborrar cap dels arxius interiors.

 

Què podem fer amb la cartografia?

La podem visualitzar en el visor de la GVA (https://visor.gva.es/visor/) o treballar amb ella en algun programa de GIS (Sistema d'Informació Geogràfica). Els programes habituals són ArcGis (llicència) i QGIS (programa lliure).

 

Com hem de preparar la cartografia per a visualitzar-la en el visor de la GVA?

Per a poder visualitzar la cartografia en el visor és necessari realitzar un pas previ que consistix a descomprimir l'arxiu Zip (documentació LOTUP) i una vegada descomprimit seleccionar els 8 arxius que No són PDF i tornar-los a comprimir en un arxiu Zip.

Esta nova carpeta comprimida, si no es canvia el nom per defecte, tindrà la següent nomenclatura Codi del municipi_Nom del Municipi.zip (12117_Torreblanca.zip). És convenient guardar-la en un lloc conegut, ja que després l'haurem de localitzar per a introduir-la en el visor.

 

Com afegir la capa (arxiu zip) en el visor de la GVA?

Els passos per a afegir una nova capa en el visor de la GVA es resumixen en els passos (1-5) de la següent imatge

  1. Seleccionar la icona d'afegir capa situat en la part superior dreta.
  2. En la nova finestra emergent seleccionar l'última pestanya “fitxers”
  3. Triar com a arxiu a afegir la nova capa comprimida Codi del Municipi_Nom del Municipi.zip
  4. Seleccionar el Sistema de Referència. EPSG 25830
  5. Seleccionar Afegir capa


Imatge 1.- Representació dels passos (1-5) per a afegir una nova capa en el visor de la GVA

 

Què significa el que visualitzarem?

Una vegada afegida la cartografia (pas 4), el visor ens portarà a visualitzar la Interfície urbà-forestal (IUF) del muncipio en qüestió. Per defecte es visualitza amb polígons verds. El seu càlcul esta detallat en la instrucció (DG10.03 Instrucció cartografia) que es troba en la mateixa documentació enviada.

Imatge 2.- Representació de la capa de IUF d'un muncipi de la Comunitat Valenciana

 

Com podem canviar la visualització per defecte?

Per a canviar la visualització per defeque que ens oferix el visor hem d'anar a capes actives i en fer clic en ella es despleguen funcionalitats com transparència de la capa , la paleta de colors o la taula d'atributs.

Transparència de la capa. Amb esta ferramenta es pot modificar la transparència per a poder visualitzar còmodament l'ortofoto i la cartografia de IUF.

Paleta de colors. Amb esta ferramenta es pot canviar el farciment i la línia exterior dels polígons.


 

Taula d'atributs. En esta taula es pot seleccionar cadascun dels polígons i en seleccionar-ho, el visor fa zoom a cadascun d'ells.

 

Què s'ha d'aprovar per part de l'Ajuntament?

Si estan conformes amb la cartografia visualitzada, s'ha d'aprovar per Acord Plenari i remetre la provació pel tràmit  telemàtic indicat en la notificació rebuda a la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals (DGPIF).

Si no estigueren d'acord amb la cartografia i necessiten afegir o eliminar alguna infraestructura, hauran de modificar la cartografia de IUF d'acord amb la instrucció (DG10.03 Instrucció cartografia). Una vegada canviada, s'haurà d'aprovar en el Ple i remetre a la DGPIF, l'acord plenari i la nova cartografia modificada per l'Ajuntament.

 

Un Ajuntament ha d'elaborar la cartografia d'interfície urbana- forestal si en el seu terme municipal no hi ha terreny forestal?

Si hi ha alguna urbanització, nucli de població, edificació o instal·lació a menys de 500 metres de terreny forestal, encara que este últim no estiga dins del terme municipal perquè pertany al municipi confrontant, sí que caldrà elaborar la cartografia.

 

Si cap de les preguntes anteriors resol la seua consulta

Contacte amb el telèfon 648.63.66.68

(de dilluns a divendres, excepte festius, de 9:00h a 14:00h)

O per e-mail a: prev_iiff_gva@gva.es