Novetats Life Tecmine

« Ves enrere

8ª Reunió de Coordinació dels socis de TECMINE

8ª Reunió de Coordinació dels socis de TECMINE

Cada 6 mesos ens reunim per a avaluar l'evolució del projecte

El passat 19 de maig va tenir lloc la reunió de coordinació dels socis del projecte LIFE TECMINE per a debatre i avaluar l'estat de les accions.

Accions de Monitoratge (C)

El monitoratge de la restauració està en marxa. Es contínua amb indicadors de: (1) Topografia i hidrologia i (2) Serveis de l'ecosistema.

C1. Topografia i hidrologia (UCM/UNIZAR)

S'està executant la penúltima campanya de mesurament. La campanya final es realitzarà al setembre i es continuarà en l'After-life.

Com a conclusions preliminars es poden avançar:

  • Les zones sense aportació de col·luvió tenen major densitat de regueres. És indispensable la combinació de morfologia i sòl per al correcte funcionament hidrològic.

  • L'erosió en regueres és menor en les zones amb geofluv, on es redueixen fins a un 20%. En aquestes zones, l'erosió es concentra en els canals principals, sent escassa en la resta de la superfície.

  • Es conclou que l'execució correcta del model i el substrat són les bases de l'èxit del sistema Geofluv.

C2. Servicis de l'ecosistema (CEAM)

Respecte als indicadors de sòl i vegetació s'està realitzant el mesurament pre-estival i es realitzarà una última campanya al juliol. Algunes conclusions són:

  • L'estesa de compost i mescla correcta afavoreix la ràpida cobertura del sòl que permet evitar l'erosió. És imprescindible controlar la dosi de compost aplicada. Amb l'aportació de 20tn/ha no s'ha observat salinització.

  • Amb relació a la sembra, es recomana emprar llavors autòctones per a aconseguir la successió natural de la zona. El control de qualitat i composició de la mescla de llavors és imprescindible per a l'èxit de la sembra.

  • Les bandes de restes de poda triturats han resultat eficaces per a l'acumulació d'humitat. Sent recomanable incrementar la seua amplària i densitat en les zones de més pendent.

Altres accions:

- Des de l'equip de VAERSA s'estan preparant 2 documents sobre recomanacions en la restauració i suport a la supervisió en camp.

- S'estan duent a terme la primera rèplica el projecte en la mina "Sant Luís" en Arguisuelas (Cuenca) per l'empresa SAMCA. Les obres de remodelat estan finalitzant i s'organitza una visita de l'equip per al 10 de juny.

Pròximes accions

En els pròxims mesos es continuarà el monitoratge i la difusió dels resultats obtinguts per tots els mitjans.

Els pròxims esdeveniments on presentarem el projecte són:

- Congrés Iberoamericà online (juny 2021)

- Congrés SER Alacant 2021 online (setembre 2021)

- Congrés UICN, Marsella (setembre 2021).

Avís

 Avís

El projecte LIFE TECMINE i el contingut d'aquesta pàgina web han sigut finançats amb el suport del Programa LIFE de la Unió Europea.

*Aquesta publicació [comunicació] reflecteix únicament les opinions de els/les autors/es, i la Comissió no es fa responsable de l'ús que puga fer-se de la informació ací continguda.