Informació d'educació ambiental

 

Et presentem el nou programa d'educació ambiental que té com a objectiu principal acostar el Paisatge Protegit Serra Escalona i el seu entorn a la comunitat educativa. Volem donar a conéixer els valors naturals i culturals que fan d'aquest espai natural un lloc únic a la Comunitat Valenciana. També aprofundim en el coneixement dels valors del Paisatge amb diferents actuacions i acompanyem en la labor docent mitjançant un projecte integrat i transversal al currículum escolar.

 

PROGRAMA  D'EDUCACIÓ AMBIENTAL ESCALONA I EL SU ENTORN (CLIC ACÍ) 

 

El programa ofereix dues opcions que venen determinades per la temporalitat i el compromís que el centre educatiu adquirisca amb el Paisatge Protegit. Et convidem a descobrir Escalona de la mà de l'Equip d'Educació Ambiental del Paisatge Protegit.

 

Si tens interés en que col·laborem amb tu en l'ensenyament de l'alumnat posa't en contacte amb nosaltres a través del mail: serra_escalona@gva.es o telefonant al: 686 52 92 94 (en horari d'oficina de 9.00 a 14:00h de dilluns a divendres).

Per a formalitzar la sol·licitud emplena AQUESTA FITXA D'INSCRIPCIÓ

 

Recorda que totes les activitats són gratuïtes, encara que el desplaçament fins al punt de trobada en les eixides al camp i els materials per als tallers són a càrrec del sol·licitant.

 

Les dues opsions de treball són:

 

PROGRAMA E.A. ESCALONA ALS TEUS PEUS

 

Utilitzem aquest espai protegit com a eina per a desenvolupar els conceptes que s'estan treballant en classe de manera experimental i directa. Per a això pot triar la temàtica a treballar segons el grau de coneixement de l'alumnat i el temari que li interesse desenvolupar. Els temes que podem tractar en les eixides són:

  • Canvi climàtic

  • Usos tradicionals

  • Educació ambiental

  • Geologia

  • Biodiversitat

  • Sistemes i interaccions ecològics

 

Una vegada establit el tema, l'equip d'educació del paisatge es desplaçarà al centre educatiu per a realitzar una introducció teòrica en classe, que serà desenvolupada posteriorment en la eixida de camp. Aquesta formació prèvia pot estar acompanyada per un taller que es realitzaria al centre educatiu el dia de la xarrada, cosa que depenendrà del temps disponible i els acords establerts amb el professorat

Per a finalitzar l'activitat, realitzarem una eixida de camp pràctica per algun dels tres itineraris interpretatius. L'itinerari serà seleccionat pel professorat. Tots els itineraris són lineals, de dificultat baixa i d'una duració aproximada de 3,5 hores, que també inclouria els temps destinats a explicacions i esmorzar:

 

• Embassament de la Pedrera: passeig per la cua de la zona humida de l'embassament de la Pedrera fins arribar a la làmina d'aigua. Aqust recorregut discorre per un paisatge àrid estepari d'antics camps de cultiu abandonats. Inici des de l'àrea recreativa de Torremendo.

Río Seco: recorrgut per part del llit del riu. La vegetació de ribera que hi trobem es veu fortament marcada per les condicions climàtiques i geològiques de la rambla. Inici des de l'àrea recreativa de Pinar de Campoverde.

Los Alcores: ruta per la canyada de Serra Escalona a través d'una vegetació típicament mediterrània on els pins, cultius i les plantes aromàtiques mostren el paisatge en mosaic d'Escalona. Inici en l'encreuament de la carretera CV-925 amb la via pecuària.

 

 

PROGRAMA E.A. COL·LEGI VIU

 

La riquesa d'Escalona i el seu entorn radica en la diversitat d'ambients i paisatges que atresora, on el medi urbà és part d'aquest gran puzle.

 

A aquests nuclis urbanitzats disminueix la diversitat de fauna i flora. Per això, col.legi viu és un projecte que persegueix l'aprenentatge de l'alumnat a través de l'observació, l'experimentació i les vivències a la naturalesa. A l'hora, pretén convertir el centre educatiu en un "col·legi viu" per tal de recuper la connexió amb el medi que ens envolta i la seua biodiversitat.

 

Crearem entre tot l'equip docent, l'AMPA i l'alumnat, un centre educatiu naturalitzat i ple de vida en dotar-lo de nous ecosistemes i noves estructures per a la fauna urbana i d'aquesta manera, tancar cicles d'energia.

 

Amb aquesta finalitat, l'equip d'educadors ambientals del Paisatge es traslladarà al centre per a reunir-se amb la comunitat escolar i plantejar les diferents propostes que puguen ser instal·lades en el centre. Una vegada conegudes les característiques, treballs a realitzar i ubicació, realitzarem sessions motivadores i formatives a l'alumnat per a ensenyar-los a construir els elements mitjançant tallers i assessorament tècnic.

 

A més, els refugis de fauna, caixes niu, aromajardí i altres instal·lacions construïdes pels alumnes serveiran, per part del professorat, com a eina educativa per manejar de manera pràctica conceptes curriculars com: ecosistemes, relacions ecològiques, fauna i flora mediterrània, cicles de l'aigua, transformació de l'energia solar, etc.

 

Més informació punxant ACÍ