Banc de llavors de varietats tradicional d´interés agrari

Banc de llavors de varietats tradicionals d'interès agrari

Banc de llavors de varietats tradicionals d'interès agrari

En el CIEF es desenvolupa el Pla Valencià de la Diversitat Agrària (PVDA), conjuntament amb tècnics de la Direcció General de Desenvolupament Rural. Un dels eixos del PVDA és la recuperació, conservació i ús de les varietats hortícoles valencianes tradicionals (VTV). Per poder conservar les varietats locals valencianes és necessari, en primer lloc, realitzar una compilació i identificació de les varietats tradicionals d'interès agrari valencià i crear una col·lecció de referència.

L'eina més rellevant del pla és el Catàleg Valencià de Varietats Tradicionals d'Interès Agrari, format per una selecció de cultivars antigues de lliure accés a través del sistema de préstec de llavors

Aprofitant les instal·lacions ja existents del CIEF, l'any 2016 es posa en marxa la Col·lecció de Varietats Tradicionals Valencianes, que aplega les quantitats necessàries de llavors i altres materials de reproducció de les varietats inscrites al Catàleg i d'altres possibles candidates a entrar-hi. Consisteix en una col·lecció base conservada a mitjà i llarg termini en les instal·lacions del CIEF i una col·lecció activa d'on ixen els préstecs i els intercanvis amb el sector, acció que es materialitza a les Estacions Experimentals Agràries (Carcaixent, Vila-real i Elx) i al CIEF.

La gestió dels fruits i llavors de la col·lecció consisteix en netejar, conservar i caracteritzar les llavors produïdes, una tasca que es desenvolupa principalment al CIEF. Així mateix, tota aquesta informació s'emmagatzema en la base de dades del PVDA que gestiona el CIEF. Les llavors es produeixen seguint el Reglament de Producció Ecològica, amb la qual cosa estan acceptades com a tals pel Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV).

 

Pla d'Acció de la Diversitat Agrària Valenciana

Listado documentos