Agenda 2030. ODS

Agenda 2030. ODS

L'Agenda 2030 de Nacions Unides reafirma en la introducció la intenció d'integrar les agendes del desenvolupament econòmic, social, ambiental i en particular  el canvi climàtic. Per la seua part  un dels  principals   resultats de la Conferència de Rio +20 va ser l'acord de desenvolupar un conjunt d'Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en els quals es basa l'Agenda 2030 de  Desenvolupament Sostenible de les  Nacions Unides.

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica contribueix de manera activa al compliment de l'Agenda   2030 i dels  Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsant  iniciatives que promoguen l'assoliment dels ODS i necessita recopilar i visibilitzar els esforços que realitza la societat per a contribuir a aquests objectius.
Per a això és necessari identificar la manera en què l'administració  pública de la Generalitat, les entitats locals, les empreses i les entitats socials poden donar suport a l'assoliment dels ODS. El coneixement de les necessitats i pràctiques dels diferents agents socioeconòmics s'han de  incorporar en el disseny de les  polítiques ambientals que permetrà avançar d'una  manera mes ràpida i realista en assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Tots els ODS tenen metes directament o indirectament relacionades amb el treball diari dels governs locals i regionals, especialment en el seu paper de prestar serveis a la ciutadania i ser garant de la cura del medi ambient. Sens dubte, el repte és la inclusió dels  ODS en les planificacions estratègiques.
Alguns governs regionals i locals han adoptat l'Agenda  2030 en la seua Agenda Urbana, avançat de manera important en aquesta línia, però encara existeix un bon nombre que, encara que duen a terme   iniciatives vinculades  als ODS, no ho fan de manera integral i no estan suficientment familiaritzats amb aquest conjunt universal i integrat de metes. Per això, és necessari fer un esforç per a fomentar la seua participació en l'assoliment  dels  ODS.
A aquest repte se li suma el del sector privat amb iniciatives com la Xarxa Espanyola pel Pacte Mundial, que impulsa la sostenibilitat empresarial mitjançant la implantació de 10 Principis universals de conducta i acció en matèria de Drets Humans i Empresa, normes laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció, en l'estratègia i les operacions diàries de tota mena d'entitats. I el mateix ocorre amb el tercer sector on per exemple la majoria de les ONG dirigeixen la seua activitat amb principis vinculats a l'Agenda   2030.

El present document recull un Diagnòstic preliminar de la situació actual en relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la Comunitat Valenciana.
 

Anàlisi de la contribució de la Conselleria als ODS. 


Els treballs per a la localització dels ODS en la Conselleria s'han basat en l'anàlisi del marc de les competències i els programes pressupostaris adscrits als diferents centres directius. Per a això, s'ha identificat les relacions entre els ODS i els objectius bàsics i les línies d'actuació dels diferents programes.