novetats

Prevenció d'Incendis Forestals i Sensibilització

Ves enrere Medi Ambient consolida el pla de vigilància i prevenció d'incendis per a la present campanya

Medi Ambient consolida el pla de vigilància i prevenció d'incendis per a la present campanya

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha consolidat per a enguany el pla de vigilància preventiva d'incendis forestals encarregat a Vaersa, que va augmentar en l'últim encàrrec un 13% en hores de vigilància i nombre d'unitats en el territori amb 22 operatius més disponibles a tal fi.

Així mateix, des del mes de març, es compta amb un nou observatori forestal en el municipi de Llombai, que cobreix tot l'àrea del Marquesat en la Ribera. "Es tracta d'incidir any rere any en la prevenció com a eix principal per a disminuir el nombre d'incendis, mitjançant la vigilància activa, detecció primerenca i la informació i dissuasió als usuaris de la muntanya", ha subratllat la directora general de Prevenció d'Incendis, Delia Álvarez, que ha incidit en una trucada especial a la precaució amb motiu de la Setmana Santa.

El pla de vigilància preventiva compta amb una trentena de tècnics en les direccions territorials i en la Direcció General. Al llarg del territori, es compta amb 189 recursos (observatoris, unitats de vigilància, mobombes, unitats motoritzades, centrals de comunicació PIF i unitats comarcals) i 414 vigilants. La distribució per províncies, al costat d'altres dades, apareix detallada en el document adjunt.

La directora general ha posat en relleu el paper dels 260 agents mediambientals presents en el territori durant tot l'any, que a més de la vigilància i prevenció tenen les funcions d'investigació de causes dels incendis i d'agents de l'autoritat i policia judicial, iniciant els procediments sancionadors en cas de comportaments que incomplisquen la normativa d'incendis.

Durant 2018, els agents mediambientals que formen part del Grup Operatiu d'Investigació d'Incendis Forestals (GOIIF), han emés un total de 610 informes d'investigació. En els supòsits d'incendis per causa humana (208 en 2018) s'han emés els corresponents informes preliminars amb trasllat en tots els casos a les fiscalies provincials. En cada cas concret en els quals existien actuacions judicials, s'ha remés informe definitiu dirigit al jugat competent.

També s'han tramitat denuncies per males pràctiques en l'ús del foc encara que no hagen causat un incendi, la qual cosa suposa un total de 459 expedients rebuts en 2018 en la unitat de sancions. La majoria de les denúncies han sigut presentades pels agents mediambientals (267) i la Guàrdia Civil (13), al costat de les policies autonòmica i local, i guarderies rurals. En total s'han pogut tramitar 386 expedients administratius sancionadors, la qual cosa ha suposat un import de 115.486 euros.

Des de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, es continua insistint en la importància de la conscienciació i sensibilització, recordant la campanya 'Stop al foc, La teua actitud pot marcar la diferència', que es manté vigent enguany.

Conscienciació

En aquest sentit, "paqueix a aquest últim període de pluges no podem baixar la guàrdia", ha apuntat Delia Álvarez. Els ecosistemes mediterranis són molt vulnerables als incendis forestals i més encara quan el canvi climàtic està accentuant els fenòmens extrems. Sempre cal avaluar els comportaments de risc i analitzar les possibles conseqüències quan es realitza en la muntanya qualsevol activitat que puga suposar, fins i tot, una xicoteta espurna, que en determinades condicions pot tindre un desenllaç fatal.

La campanya de conscienciació incideix en els factors de risc (barbacoes, ús de petards, cigarrets o fogueres mal apagats), incloent recomanacions per a disminuir el risc per activitats imprudents. Comunicar la idea que està prohibit encendre foc en terreny forestal en les èpoques de major risc, promoure hàbits i actituds responsables i alertar sobre el perill d'incendi forestal en la interfície urbà-forestal.

En el que portem d'any el nombre d'incendis i la superfície afectada està per davall de la mitjana dels últims 10 anys, malgrat que les altes pressions que han predominat en els primers mesos a l'entorn de la Península ha implicat el predomini de cels buidats, vent fluix i atmosfera poc remoguda, donant lloc a un hivern amb temperatures màximes diürnes 2 °C superiors a la mitjana climàtica normal i un acusat dèficit pluviomètric en tot el territori.

En total, en la Comunitat Valenciana s'han produït entre l'1 de gener i el 31 de març 77 incendis (19 a Alacant, 10, a Castelló i 48 a València), que han afectat 38'78 hectàrees (21,44, 1,76 i 15,58, respectivament).