novetats

Prevenció d'Incendis Forestals i Sensibilització

Ves enrere La Conselleria d'Emergència Climàtica reforça els treballs de prevenció d'incendis forestals davant l'inici de l'estiu

La Conselleria d'Emergència Climàtica reforça els treballs de prevenció d'incendis forestals davant l'inici de l'estiu

- Més de 500 persones s'ocupen de les tasques en matèria de vigilància preventiva
- S'han invertit quasi 5 milions d'euros enguany en el manteniment i conservació dels camins i pistes forestal


La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica reforça els treballs de prevenció d'incendis forestals davant l'inici de l'estiu.

Així, el reforç de les tasques de vigilància, la modernització d'equipament i el suport davant la imminent prohibició de les cremes agrícoles són alguns dels treballs que marquen la preparació i planificació de la campanya. Els treballs s'intensifiquen, però no s'han paralitzat en cap moment.

El caràcter essencial del servei de prevenció d'incendis ha motivat la continuïtat del treball dels i les agents durant l'estat d'alarma i també s'ha continuat amb les actuacions de reparació d'equipaments, camins i pistes forestals danyats per la DANA i el temporal Gloria amb una inversió pròxima als 5 milions d'euros.

El director general de Prevenció d'Incendis, Diego Marín, ha explicat algunes de les novetats en matèria de prevenció per a aquesta campanya com el reforç de la vigilància preventiva, composta per més de 500 treballadors i treballadores, i que comprén tant el personal tècnic de la Unitat Tècnica 902 com el Sistema Integrat de Gestió d'Incendis Forestals (SIGIF), "pilars fonamentals de tot l'operatiu de prevenció d'incendis".

Aquest suport a la vigilància es constata amb l'augment en quasi una desena dels 66 observatoris forestals dels quals disposa la Comunitat Valenciana i amb la creació de dues noves unitats de prevenció en la zona de Cortes de Arenoso i Sant Vicent de Corts.

En matèria d'equipament s'afigen 3 unitats motobomba, amb el que s'aconsegueix un total de 11. A més del nou observatori forestal del Desert de les Palmes i de la profunda reforma del de la Font Roja, altres observatoris també han sigut remodelats per a incloure millores de les condicions i de la capacitat de vigilància del territori.

Marín ha destacat, també, la col·laboració de les unitats de trituració de biomassa amb els agricultors i les agricultores dels parcs naturals davant l'imminent període de prohibició de cremes agrícoles. Aquestes unitats prolongaran la seua permanència amb l'objectiu de donar suport a la retirada i destrucció de les restes vegetals.

"Les dues línies bàsiques per a la planificació en matèria d'incendis forestals són,evitar la iniciació de l'incendi i, en cas que es produïsca, minimitzar els efectes de la seua propagació actuant en aquells elements que afavoreixen que es reduïsca la superfície afectada", ha indicat.

En aquesta línia, per a millorar la comprensió i modelització del comportament i propagació del foc, al gener d'enguany es va presentar el mapa de models de combustible de la Comunitat Valenciana, "una eina que ens permetrà anticipar-nos i ampliar la informació disponible fins ara i que servirà de suport a la unitat tècnica d'anàlisi d'incendis forestals UT902, integrada en el servei de vigilància preventiva", ha indicat.