detall nota de premsa

Transició Ecològica aprova la revisió del Pla de Prevenció d'Incendis del parc natural de Chera-Sot de Chera

13/01/2022
Transició Ecològica aprova la revisió del Pla de Prevenció d"Incendis del parc natural de Chera-Sot de Chera

- El document actualitza el pla integral d'actuacions per a la prevenció en les 6.451,17 hectàrees d'aquest espai protegit que abasta els termes municipals de Chera i Sot de Chera
- La bateria d'actuacions supera els 10 milions d'euros d'inversió i la planificació té una vigència de 10 anysLa Conselleria d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha aprovat la revisió del Pla de Prevenció d'Incendis Forestals del parc natural de Chera-Sot de Chera, actualitzant així el document de prevenció de les 6.451,17 hectàrees d'aquest espai natural.

La planificació, amb una vigència de 10 anys, inclou una bateria d'actuacions per import de 10.147.697 euros per a la prevenció del parc natural d'acord amb les seues característiques demogràfiques, d'orografia del terreny, causes del foc, vegetació o relleu, entre altres.

El Parc Natural de Sot de Chera destaca pel seu marcat caràcter forestal que comprén més del 95% de la seua superfície -unes 6.000 de les seues 6.451 hectàrees són terreny forestal- a diferència d'altres espais naturals de la Comunitat Valenciana.

El director general de Prevenció d'Incendis Forestals, Diego Marín, ha valorat la inversió prevista dins del pla d'infraestructures de prevenció, especialment els 3,9 milions d'euros per a àrees tallafocs i faixes auxiliars i els 3,7 milions d'euros destinats a la millora i condicionament de camins i pistes forestals

L'actualització parteix d'una anàlisi i diagnòstic del període 2010-2019 per a articular una planificació integral a través de 15 punts d'actuació: 8 destinades a la prevenció de les causes i 7 en el marc del pla d'infraestructures.

El primer bloc se centra en actuacions de formació i divulgació, la revisió dels plans locals de crema, el suport a l'ús d'alternatives al foc en eliminació de restes vegetals i el foment d'execució de faixes auxiliars.

Així mateix, inclou la continuació i millora de les actuacions de vigilància i detecció i també la convocatòria d'ajudes al voluntariat en prevenció d'incendis, entre altres actuacions.

El pla d'infraestructures inclou actuacions sobre àrees tallafocs, l'adequació i manteniment de pistes forestals i l'adequació, execució i adaptació de punts d'aigua.

La recuperació i manteniment fent ús de parcel·les agrícoles, el foment de l'aprofitament ramader i l'adaptació i manteniment d'àrees d'ús públic així com de la interfície urbà-forestal són unes altres de les mesures contemplades.

L'estratègia 'Mosaic' de prevenció d'incendis està duent a terme un ampli treball d'actualització i desenvolupament dels plans dels parcs naturals. Concretament, hui s'han publicat també els de Serra Gelada i l'Albufera. En 2021 es van aprovar els de Font Roja, el Fondo, Hoces del Cabriel i Salines de Santa Pola, que s'afigen als 7 de 2020.

Arxius relacionats