detall nota de premsa

Transició Ecològica aprova la revisió del Pla de prevenció d'incendis del Parc Natural de la Serra Gelada

13/01/2022
Transició Ecològica aprova la revisió del Pla de prevenció d"incendis del Parc Natural de la Serra Gelada

- El document actualitza el pla integral d'actuacions per a la prevenció en les 1.114 hectàrees d'aquest espai protegit que comprén els termes municipals de Benidorm i l'Alfàs del Pi
- La bateria d'actuacions supera els 560.000 euros d'inversió i la planificació té una vigència de 10 anysLa Conselleria d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha aprovat la revisió del Pla de prevenció d'incendis forestals del Parc Natural de la Serra Gelada i actualitza, així, el document de prevenció de les 1.114 hectàrees d'aquest espai natural.

El director general de Prevenció d'Incendis Forestals, Diego Marín, ha assenyalat que els plans de prevenció "són fonamentals per a tindre els parcs naturals més protegits davant dels incendis forestals, perquè, amb el pla, coneixem la situació del parc en concret, quines infraestructures de prevenció d'incendis hi ha, i fem una planificació consensuada amb el parc, amb la incorporació de les aportacions dels seus tècnics".

A més, Marín ha afegit que, amb aquests documents, s'aconsegueix planificar quines infraestructures de prevenció d'incendis són necessàries en la zona i prioritzar-les a l'hora d'executar-les i, sobretot, en cas d'incendi, les tenim identificades i sabem en quin estat es troben i això ens permet consultar o donar aquesta informació al personal d'emergències.

La planificació per al Parc Natural de la Serra Gelada, amb una vigència de 10 anys, inclou una bateria d'actuacions per import de 563.179 euros per a la prevenció del parc natural, d'acord amb les seues característiques demogràfiques, d'orografia del terreny, causes del foc, vegetació o relleu, entre altres.

L'actualització parteix d'una anàlisi i un diagnòstic del període 2008-2017 per a articular una planificació integral amb 15 punts d'actuació: 8 destinades a la prevenció de les causes i 7 en el marc del pla d'infraestructures.

El primer bloc se centra en la vigilància i la detecció, així com en la resposta a les causes estructurals com el control de vegetació en 35 km de vies de comunicació, el condicionament de línies elèctriques o la instal·lació de cartelleria informativa.

Així mateix, inclou la formació i informació a la població de les urbanitzacions pròximes, l'impuls a la redacció i l'execució dels plans locals de prevenció, la revisió dels plans locals de cremes, el voluntariat ambiental o l'actualització d'anàlisis del risc d'incendis.

El pla d'infraestructures inclou les actuacions relatives als punts estratègics de gestió, enclavaments crítics per a la prevenció, a fi de reduir la vulnerabilitat i augmentar la resiliència de les masses forestals.

L'adequació d'accessos, punts d'aigua i el foment de la recuperació i del manteniment de les parcel·les agrícoles són algunes altres mesures, juntament amb la redacció d'un pla d'evacuació del parc natural, complementari.

Entre 2020 i 2021, la Conselleria ha aprovat la revisió de 13 plans de prevenció d'incendis forestals de parcs naturals.

Arxius relacionats