detall nota de premsa

Transició Ecològica explica les principals línies de la proposta de la Llei valenciana de protecció lumínica

23/11/2021
Transició Ecològica explica les principals línies de la proposta de la Llei valenciana de protecció lumínica

- La secretària autonòmica, Paula Tuzón, anuncia que el text està a punt d'eixir a consulta pública, durant l'obertura d'una jornada a Riba-roja de Túria
- L'esborrany preveu la creació de zones d'alta protecció, així com la regulació de les característiques de les lluminàries a favor de l'eficiènciaLa Conselleria de Transició Ecològica ha explicat les línies principals de la proposta de la Llei valenciana de protecció lumínica i del medi nocturn, que està a punt d'eixir a exposició pública.

La secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha defensat la necessitat d'una norma que racionalitze l'ús de la llum, en el marc de l'obertura de la V Jornada de Contaminació Lumínica a Riba-roja de Túria, que enguany s'ha dedicat a la protecció del cel nocturn.

El director general de Transició Ecològica, Pedro Fresco, ha protagonitzat la primera ponència per a exposar els detalls de la nova llei que prepara la Conselleria d'Agricultura. Una regulació que preveu una zonificació del territori per a establir àrees d'alta protecció, mitjançant un mapa de protecció lumínica coordinat amb els ajuntaments i basat en els estudis de contaminació que hi ha.

"El component energètic és important, hem de mantindre el benestar amb un consum inferior per mitjà d'una estratègia orientada a l'eficiència i la reducció del malbaratament per sobreil·luminació en la il·luminació urbana i d'exteriors", ha afirmat Fresco.

La proposta de l'avantprojecte de llei inclou, així mateix, regular les característiques tècniques de les lluminàries noves per a adaptar la intensitat i l'orientació de flux de llum, davant de la il·luminació sobredimensionada.

"Frenar la contaminació lumínica implica protegir no només el medi nocturn sinó també el medi ambient, la biodiversitat, la salut i el patrimoni natural del cel", ha assenyalat Tuzón. Totes aquestes raons justifiquen l'ordenació de les instal·lacions d'enllumenat exterior per mitjà d'una llei específica.

En aquesta línia, el document també regula l'horari de l'enllumenat exterior, d'acord amb l'activitat ciutadana i el trànsit, que es podrà veure ajustat per raons de seguretat, llocs de pas freqüent i horari d'activitat industrial, comercial, agrícola o recreativa.

ODS 18: Qualitat del cel

La Jornada de Contaminació Lumínica, que ha tingut lloc a Riba-Roja, ha destacat el cel nocturn com a valor científic, natural, però també cultural i econòmic.

Així, els organitzadors, la Universitat de València i l'Ajuntament de la localitat, han proposat crear un nou objectiu de desenvolupament sostenible, l'ODS 18, per a promoure la qualitat del cel i l'accés a la llum de les estreles.

El programa d'aquesta cinquena edició ha comptat amb la participació del vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, l'alcalde de Riba-Roja, Robert Raga, així com representants de l'Institut d'Astrofísica de Canàries; el Centre de Difusió i Pràctica de l'Astronomia, Galàctica; tècnics municipals en il·luminació i eficiència energètica, i acadèmics de diverses universitats públiques.

Arxius relacionats