detall nota de premsa

El Consell aprova el decret que declara monument natural el Cabeço de la Sal del Pinós

08/10/2021

- És l'únic aflorament triàsic del prebètic intern central, catalogat per l'Institut Geològic i Miner d'Espanya


El Ple del Consell ha aprovat el decret que declara monument natural el Cabeço de la Sal, al terme municipal del Pinós (Alacant), un aflorament salí amb forma de cúpula.

L'àrea coneguda com a Cabeço de la Sal constitueix un element geològic singular, catalogat com a lloc d'interés geològic PT125 per l'Institut Geològic i Miner d'Espanya.

El diapir del Pinós constitueix l'únic aflorament triàsic del prebètic intern central i es comporta tectònicament com una unitat d'envol.

A més dels valors geològics que té, la muntanya Cabeço de la Sal alberga una fauna i una flora excepcionals adaptades, com és el cas d'algunes comunitats vegetals especialitzades a colonitzar medis amb un estrés hídric i salí pronunciat.

També és important assenyalar l'existència de nombrosos tolls i forats, situats en la zona més superior del diapir, que es produeixen a conseqüència de la dissolució dels materials d'algeps i el posterior afonament d'aquests materials.

Morfològicament constitueix una cúpula d'intrusió de vores retallades i contorn el·líptic, amb vessants de tipus abarrancat on tenen lloc importants processos de dissolució, sufusió i embarrancament.

L'interés econòmic del diapir del Pinós resideix en l'explotació dels materials salins que s'hi troben, que alimenten per mitjà d'un 'salmorraducte' les salines de Torrevieja.