detall nota de premsa

La Conselleria de Transició Ecològica impulsa la instal·lació de fotovoltaica en edificis municipals amb 20 milions d'euros

15/09/2021
La Conselleria de Transició Ecològica impulsa la instal·lació de fotovoltaica en edificis municipals amb 20 milions d"euros

- Les ajudes suposen el germen de les comunitats energètiques locals a les quals es podran sumar els veïns, veïnes i empreses de la localitat
- Mireia Mollà assenyala que el pla "és un punt d'inflexió en la instal·lació generalitzada de renovables i apuntala el desenvolupament de la producció d'energia distribuïda"La Conselleria de Transició Ecològica impulsa la instal·lació d'energia fotovoltaica per a l'autoconsum, en les teulades dels edificis i els equipaments de gestió municipal, amb 20 milions d'euros.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, junt amb la secretària autonòmica en la matèria, Paula Tuzón, i el director general de Transició Ecològica, Pedro Fresco, ha presentat les principals línies del programa d'incentius als ajuntaments adherits al pla 'Municipis en xarxa'.
Mollà ha explicat que la iniciativa és el germen de les comunitats energètiques locals a les quals es podran sumar els veïns, veïnes i empreses de la localitat. En el cas del veïnat, la població interessada es pot integrar voluntàriament en la comunitat energètica, per a obtindre així electricitat per a les seues llars. Mentre que en el cas dels polígons industrials, poden participar de l'autoconsum col·lectiu oferint les respectives teulades per a la instal·lació fotovoltaica.

"El pla és un punt d'inflexió en la instal·lació generalitzada d'energia renovable i apuntala el desenvolupament de la producció d'energia distribuïda, participativa, de proximitat, sostenible i pública", ha assenyalat la consellera.

A les subvencions anunciades ?3 milions d'euros dels pressupostos de la Conselleria als quals se sumen prop de 17 milions d'euros dels fons europeus NextGeneration?, s'hi afig un paquet destinat a facilitar l'execució del pla i l'accés als fons. Un suport que es veurà reforçat a través de l'Oficina d'Energia i Acompanyament.

La secretària autonòmica ha recordat que l'estratègia 'Municipis en xarxa' pretén potenciar "un nou model d'accés col·lectiu a l'energia renovable, siga per a l'autoconsum o per a bolcar l'energia a la xarxa".
Pedro Fresco ha detallat que les ajudes incloses en el pressupost de la Conselleria, d'un màxim de 750.000 euros per municipi, incentiven els municipis despoblats que poden ser beneficiaris d'un màxim del 90 % de la inversió.

Finalment, Mollà ha destacat la importància de plans com aquest, que "són oportunitat i ofereixen una resposta viable i estructural a l'emergència climàtica i a l'escalada de preus imposada pel mercat elèctric".