detall nota de premsa

Mollà demana al Ministeri que reclame per als cítrics la declaració de 'producte sensible' en la Unió Europea

26/07/2021

- La conselleria d'Agricultura impulsa la creació d'un front citrícola valencià davant de la pròxima avaluació de l'acord entre la UE i Sud-àfrica
- La consellera i Roger Llanes es reuneixen amb la directora general de Relacions amb la UE; l'eurodiputada Inmaculada Rodríguez Piñero i representants del sector citrícola valenciàLa consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha sol·licitat al Ministeri d'Agricultura que reclame per als cítrics valencians la declaració de "producte sensible" davant de la Unió Europea.

L'anunci s'ha fet en una reunió que han mantingut els responsables de la Conselleria d'Agricultura amb la directora general de Relacions amb la UE, Daría Terradez, l'eurodiputada Inmaculada Rodríguez Piñero i pràcticament tots els representants del sector citrícola a la Comunitat Valenciana.

Durant la reunió, que ha tingut lloc a la seu de la Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica, s'ha acordat crear un front citrícola valencià davant de la pròxima revisió de l'acord comercial entre la Unió Europea i Sud-àfrica, a què es pretén donar continuïtat per a defensar els interessos del sector davant dels acords amb tercers països.

Mollà ha indicat que en la carta remesa al ministre d'Agricultura, Luis Planas, també es menciona la presència creixent de cítrics en la Unió Europea procedents de països com Egipte i Turquia. "En vista de les dades del mateix Ministeri", ha indicat la consellera, "s'aprecia un fort increment de les importacions comunitàries de cítrics sud-africans, de quasi un 30 % respecte a la mitjana de les últimes campanyes".

"Es tracta d'una dura competència que incideix negativament en els preus i distorsiona el panorama comercial de manera alarmant", ha recalcat.

En la trobada han participat LA UNIÓ de Llauradors, AVA-ASAJA, ASAJA Alacant, UPA-PV, la Federació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, InterIntercitrus i el Comité de Gestió de Cítrics, que han acollit amb satisfacció la proposta de coordinar els esforços de tot el sector davant de la Unió Europea. En aquest context, els assistents han acordat desenvolupar una jornada de treball a Brussel·les al començament del pròxim mes d'octubre amb els responsables de la Comissió Europea, per a avaluar els resultats de l'acord entre la Unió Europea i Sud-àfrica.

En la reunió, la directora general de Relacions amb la UE ha recalcat que l'oficina a Brussel·les de la Generalitat està a disposició del sector citrícola per a donar suport als seus interessos.

Per la seua banda, l'eurodiputada Inmaculada Rodríguez Piñero ha indicat que, junt amb les iniciatives adoptades en la reunió, és necessari exigir a la UE "una unió duanera de veritat, perquè les condicions al port de Rotterdam a l'entrada de cítrics de Sud-àfrica siguen les mateixes que als ports espanyols".

Arxius relacionats