detall nota de premsa

El sector ecològic a la Comunitat bat un nou rècord amb un creixement de la facturació del 20,8 %, 108 milions d'euros més que en 2019

11/05/2021

- El I Pla valencià de producció ecològica col·loca la Comunitat a només 7 punts dels objectius europeus 2030 de superfície ecològica certificada
- Mireia Mollà destaca que el sector "polvoritza les seues marques any rere any" i consolida el seu atractiu "de futur, reforçat per les polítiques públiques de suport i promoció"La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha detallat les principals xifres de l'informe del sector en 2020, que baten un nou rècord amb un creixement de la facturació del 20,8 %, 108 milions d'euros més que en 2019, que el col·loquen en els 626 milions d'euros, dades que indiquen que el sector ecològic a la Comunitat Valenciana continua assolint cotes cada any més altes en superfície ecològica certificada, operadors, facturació i indústria associada.

Mollà, acompanyada del secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes; el director general de Desenvolupament Rural, David Torres, i el president del Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), José Antonio Rico, ha destacat que l'ecològic "en un sector estratègic en l'agenda verda del Botànic".

La responsable d'Agricultura ha valorat que la producció ecològica respon en positiu a alguns dels desafiaments de l'agricultura, com ara "l'obtenció de preus justos per a les persones productores, el relleu generacional o la visibilitat de la dona en una activitat tradicionalment masculinitzada".

En aquest sentit, l'edat mitjana del productor o productora d'ecològic és de 48 anys, mentre que la dona representa ja el 31 % dels operadors ?un 4,5 % més que en 2019.

Les dades reflecteixen la tendència ascendent del sector, un any més, que supera els percentatges de creixement respecte a l'exercici passat: més operadors, un 8,5 % més que en 2019 que assoleixen els 3.544, i més superfície agrària útil destinada a cultiu ecològic, amb 20.000 hectàrees noves.

La superfície certificada augmenta un 14,7 % interanual i representa ja el 17,9 % de la superfície agrària útil (dos punts per damunt del percentatge de 2019) amb un total de 147.767 hectàrees.

La consellera ha subratllat el "punt d'inflexió" que ha suposat el I Pla valencià de producció ecològica 2016-2020. Aquest programa, que l'any passat va tancar la primera edició, ha col·locat la Comunitat Valenciana a només 7 punts de la meta europea, que fixa per a 2030 un 25 % de superfície certificada ecològica: "Volem assumir com a vinculants aquests objectius que articula l'estratègia 'De la granja a la taula', que són de moment una recomanació".

Mollà ha subratllat que les "polítiques públiques d'impuls i promoció a la producció ecològica han motivat un increment accelerat del 81,2 % en superfície certificada i un 51,1 % en els operadors, durant el període 2016-2020. Una inversió recuperada de 78,5 milions d'euros, que ha fet de l'ecològic un sector de present i de futur en el nostre territori".

Els percentatges mantenen així l'escalada a l'alça de la producció ecològica, que a la Comunitat va duplicar en 2019 el creixement estatal en tots els indicadors.

Mollà ha repassat en la seua presentació la vinculació inseparable de l'agricultura ecològica amb un model productiu "just, de proximitat, fresc, arrelat a la terra i al territori, que respecte el calendari de les collites i la protecció del medi ambient".

En aquesta línia ha agraït les "experiències ecològiques d'aposta per les varietats tradicionals, autòctones, adaptades a les nostres zones de cultiu i, per tant, més resilients davant dels efectes del canvi climàtic".

Alacant lidera la producció

El secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, ha desgranat les dades per províncies, segons les quals Alacant lidera la producció certificada, estimada en 87.510 tones mètriques (tm).

"La província d'Alacant, amb un 25,1 % de superfície certificada, és la que assoleix un rendiment més gran en la producció", ha declarat Llanes, i incideix en el caràcter "proveïdor" de l'agricultura a la província, també quant a producció ecològica. La segueix de prop València, amb 86.296 tm, mentre que Castelló se situa en les 7.621 tm.

Pel que fa a la superfície certificada, l'impuls del pla d'estímul valencià ha triplicat en 4 anys les hectàrees certificades a la província de Castelló, mentre que a València han augmentat a un màxim del 27 % en l'últim any.

Per operadors, Alacant és la que registra més increment interanual dels operadors respecte a l'exercici 2019, amb un 8,9 %; seguida de prop per la província de València, que se situa en el 8,8 %. En valors absoluts, no obstant això, la província de València encapçala la taula amb 2.039 operadors; la segueix Alacant, amb 1.190, i tanca Castelló amb 315.

Llanes ha destacat la rendibilitat del sector ecològic de quasi un 400 %. "El balanç 2016-2020", ha indicat Llanes, "evidencia l'impuls del I Pla de producció ecològica en l'increment de la superfície certificada i en la progressió dels operadors".

II Pla de producció ecològica

"La Conselleria manté la seua aposta amb el II Pla valencià de producció ecològica", ha assenyalat David Torres, que ha destacat el procés transversal i participatiu que caracteritza aquesta iniciativa.

L'objectiu és continuar reforçant aquest sector estratègic i estendre el suport a altres figures de la cadena ecològica, com la distribució i el consum.

"És evident que la participació és una de les claus de l'èxit del I Pla i volem seguir per aquest camí de col·laboració. Vam partir en 2016 d'una necessitat basada en les poques explotacions i el retard respecte a altres territoris. Ara, després de 5 anys, hem pegat la volta a la foto", ha indicat Torres.

El director general de Desenvolupament Rural ha posat l'accent respecte del II Pla en l'increment del consum i la distribució a escala local, a més de referir-se al compromís de l'Administració en la compra pública, que fixa un mínim de productes ecològics en els plecs de condicions dels menjadors públics, així com en els canals curts de comercialització.

Per la seua banda, el president del CAECV ha destacat la importància del model de certificació pública de l'entitat, "que en cap moment ha sigut qüestionat i en els últims anys ha comptat amb el suport de la Conselleria amb la posada en marxa del I Pla valencià de producció ecològica".

Rico ha posat damunt la taula les bondats de la certificació ecològica que es fa a la Comunitat Valenciana i l'ha definida com "un bé públic, patrimoni de tots els ciutadans, que compta amb més transparència i independència d'actuació, incentiva la participació i la vertebració del sector i aplica més quotes de qualitat i seguretat alimentària, que hui tenen el seu reconeixement en tota Europa", ha explicat.

"El producte ecològic està present en el 83 % dels municipis de la Comunitat Valenciana", ha afirmat Rico, i ha conclòs que el model valencià "és el reflex d'un projecte sòlid, de prestigi i que treballa per a atendre una demanda que hi ha a la Comunitat Valenciana i per a adaptar-se als mercats cada vegada més exigents".

Arxius relacionats