detall nota de premsa

La Comunitat Valenciana suma tres noves banderes blaves a les seues platges i torna a liderar el nombre de distincions en tot l'Estat

11/05/2021

- El litoral valencià suma, en total, cinc noves insígnies respecte a l'any passat, tres corresponents a platges i dos a ports esportius
- Alacant, amb 89 banderes blaves, és la província més guardonada d'Espanya, amb un 12,5 % del total, seguida de Pontevedra i TarragonaLa Comunitat Valenciana torna a ser l'autonomia espanyola amb el nombre més gran de platges guardonades amb el distintiu Bandera Blava en 2021, en rebre 153 de les que atorga l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC). Les 137 platges i els 16 ports esportius premiats representen el 21,45 % de banderes atorgades a escala estatal.

La Comunitat repeteix lideratge i suma, a més, cinc noves insígnies respecte a l'any passat, tres corresponents a platges i dos, a ports esportius.

Concretament, la platja de Benafelí a Almassora i la de l'Ermita de Santa Pola estrenen aquest reconeixement, mentre que la platja Nord de la Pobla de Farnals recupera la Bandera Blava que va perdre l'any passat. Quant als ports esportius, Marina Greenwich d'Altea obté per primera vegada la distinció i el Club Nàutic de Santa Pola torna al llistat de guardonats.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat les banderes blaves rebudes a la Comunitat Valenciana com "un distintiu representatiu a escala internacional de l'excel·lent qualitat de l'aigua i de l'atractiu que susciten les platges de la Comunitat Valenciana".

Mollà ha traslladat l'enhorabona a les tres noves platges i els dos ports esportius premiats i s'ha referit als esforços conjunts entre administracions per a continuar incorporant banderes blaves al palmarés de la Comunitat.

En aquest sentit, s'ha referit a les ajudes activades per la Conselleria per a acompanyar els ajuntaments en obres de depuració i sanejament. Una convocatòria que enguany ultima la tercera edició i que ha permés iniciar la construcció de filtres verds de renaturalització, principalment en municipis de l'Horta Nord, com Massamagrell i la Pobla de Farnals.

Aquest reaprofitament de les aportacions de les séquies, aigua neta procedent principalment de sobrants de reg, afavoreix la circulació i la regeneració de l'aigua.

La província d'Alacant encapçala la taula

Per províncies, la més llorejada és la d'Alacant amb 89 banderes (74 en platges i 15 en ports esportius), que repeteix com a la província espanyola amb més guardons, seguida de Pontevedra amb 63 i Tarragona amb 46.

Per la seua banda, Castelló compta amb un total de 33 banderes (32 en platges i una en port esportiu). Finalment, la província de València ha aconseguit 31 distincions, totes en platges.

En el nombre de candidatures presentades, la Comunitat Valenciana també lidera el llistat amb 150 platges i 17 ports esportius, així com en nombre de municipis participants, que s'ha xifrat en 47; tots han rebut guardons.


Pel que fa als centres i sendes blaves, a la Comunitat Valenciana s'han catalogat com nous centres Bandera Blava la Sala Brava a Puçol (València); el Museu a l'Aire Lliure Vila Romana de l'Albir, a l'Alfàs del Pi, i el Centre de Visitants del Parc Natural de les Llacunes de la Mata i Torrevieja, els dos a Alacant.

També s'ha obtingut una nova distinció temàtica, per educació ambiental, a Gandia (València) i s'ha catalogat com a nova Senda Blava la de Cap Roig, a Orihuela (Alacant).

Aquestes dades posen de manifest el suport de la Generalitat Valenciana per a mantindre la qualitat ambiental de les nostres platges, així com de les seues aigües, els serveis i les instal·lacions que hi ha.

Mollà, a més, ha indicat que la intensificació dels controls sobre la qualitat de l'aigua, que augmenta el punt de mostrejos, i el respecte a les normes de seguretat col·loquen les platges de la Comunitat en disposició de començar la temporada de bany i la campanya turística amb les màximes garanties en qualitat de l'aigua i prestació de serveis.

En aquesta mateixa línia, la consellera ha demanat a la població que visita les nostres platges i costes "responsabilitat i compromís per a ajudar-nos a mantindre-les amb el nivell de qualitat que es mereixen i actuar amb el màxim respecte en el compliment dels principis de seguretat i prudència".