detall nota de premsa

Agricultura posa en marxa un grup de treball amb el sector per a promoure i elaborar projectes estratègics finançats amb fons de recuperació

29/03/2021

- Responsables de la Generalitat animen el col·lectiu agroalimentari a desenvolupar iniciatives de calat que permeten aprofitar al màxim els recursos financers que vindran d'Europa
- Durant una reunió amb el sector agrícola, es posa especial èmfasi en la necessitat d'identificar plans tractors que se cenyisquen a les característiques previstes en aquesta mena d'accionsLa Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, amb la col·laboració i l'assessorament de la Direcció General de Coordinació de l'Acció de Govern de la Generalitat, ha posat en marxa una mesa de treball constituïda pels diversos integrants del sector agroalimentari amb l'objectiu de dissenyar projectes estratègics de futur susceptibles de finançar-se a través dels fons de recuperació de la Unió Europea.

La creació d'aquest fòrum ha tingut lloc durant una reunió que el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, i el director general de Coordinació de l'Acció de Govern, Juan Ángel Poyatos, han mantingut amb una nombrosa representació del sector agroalimentari: des d'organitzacions agràries i d'operadors comercials fins a instituts d'investigació.

Llanes ha animat els responsables del sector "a atrevir-se a pensar en gran. Estem en un encreuament històric, en un moment de grans canvis i transformacions en el sector agrari a escala internacional i la Comunitat Valenciana ha d'aspirar a continuar sent el que ha sigut sempre per dret propi i amb tot mereixement: líder en agricultura".

Poyatos, després de desgranar els objectius que se segueixen amb aquest tipus de fons, ha explicat que està previst que "les comunitats autònomes gestionen el 50 % dels recursos, mentre que el Govern central i els ajuntaments s'encarregaran, respectivament, del 40 % i del 10 % restants".

El mode d'accedir a aquestes vies de finançament es vehicularà, bàsicament, a través dels denominats projectes tractors ?o PERTE?, la principal característica dels quals ha de ser que tinguen una condició transversal a fi de poder traslladar-ne l'efecte transformador al sector en el seu conjunt i no únicament a l'empresa impulsora. El registre de PERTE del Ministeri d'Hisenda es posarà en marxa l'abril d'enguany.

A més dels projectes empresarials que es puguen acollir als fons de recuperació, també el sector públic està en disposició de presentar iniciatives inversores que es puguen sufragar mitjançant aquesta nova via de finançament procedent d'Europa.

Assumptes com la lluita contra el canvi climàtic a través de l'ús eficient de l'energia i els recursos, o l'aposta per la digitalització i els sistemes d'economia circular, formen la columna vertebral dels objectius que han de preveure les accions que pretenguen acollir-se a aquests fons.

Amb la reunió que ha tingut lloc es dona continuïtat a la trobada que el president de la Generalitat, Ximo Puig ?secundat per la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, i el secretari autonòmic d'Agricultura? va mantindre el 2 de març passat amb tots els líders del sector agroalimentari per a expressar-los que el Consell ha traslladat al Govern d'Espanya una petició formal perquè realitze una manifestació d'interés en favor del col·lectiu agropecuari valencià, a fi que siga considerat com estratègic per a la recuperació i puga rebre el suport econòmic necessari.