detall nota de premsa

La Conselleria d'Agricultura defensa el sector del suc i rebutja la postura del Ministeri de Consum d'equiparar amb el mateix impost sucs i nèctars sense sucre amb refrescos

19/11/2020

- Mireia Mollà, juntament amb els seus homòlegs a la Regió de Múrcia i Andalusia, expressa la seua preocupació per la mesura i reclama una reunió amb el ministre de Consum per a "aclarir aquesta qüestió"
- Mollà recorda que el sucre afegit està prohibit en els sucs de fruites i verduresLa Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha expressat el seu "desconcert davant de les informacions dels últims dies" que inclouen els sucs i nèctars sense sucre afegit en el decret a les begudes i lactis ensucrats que prepara el Ministeri de Consum.

La Conselleria, a través d'una carta conjunta amb la Regió de Múrcia i Andalusia, ha reclamat una reunió amb el ministre de Consum, Alberto Garzón, per a "aclarir aquesta qüestió", amb referència a la mesura que equipara sucs i nèctars amb refrescos ensucrats i edulcorats.

La responsable d'Agricultura, Mireia Mollà, ha recordat que el sucre afegit està prohibit en els sucs de fruites i verdures pel Reial decret 28/2013, d'11 d'octubre. "L'increment de l'IVA del 10 % al 21 % en els sucs suposarà, en la pràctica, gravar el sucre present en la fruita de manera natural, i crearà confusió en el consumidor i repercutirà negativament en un sector estratègic per al nostre territori".

En una carta subscrita per Mollà i els seus homòlegs de Múrcia, Antonio Luengo, i d'Andalusia, Carmen Crespo, les tres administracions han manifestat una "gran preocupació" davant de la transmissió d'una "informació incorrecta que fomenta malentesos en les persones consumidores" i han afegit que "els sucs i nèctars sense sucre només poden ser 100 % fruita o 100 % fruita i verdura".

La consellera ha defensat el sector del suc, primer client de la citricultura espanyola, i ha avalat l'activitat de la indústria transformadora que permet reaprofitar les fruites que per calibre o sobreoferta es destinen a la fabricació de sucs i nèctars.

Mollà ha assenyalat que l'increment de l'IVA plantejat és "injust" i "un nou colp a la indústria del suc del nostre territori, afectat per la crisi sanitària" i sobre el qual ja planeja "la competència deslleial que comportaria la retirada d'aranzels sobre el suc brasiler, un gegant de la indústria, segons un acord entre la Unió Europea i Mercosur".

La indústria de transformació de les fruites i verdures en suc i nèctar dona ocupació a unes 3.000 persones a la Comunitat Valenciana. En 2019 va arribar a una xifra de negoci de 254 milions d'euros, amb una producció de 394 milions de litres.