Logo Generalitat


Mollà anuncia que des de l'11 de gener els ajuntaments podran sol·licitar les ajudes de 16 milions d'euros per a la transició energètica

  • La Conselleria de Transició Ecològica incentiva el desplegament de l'autoconsum d'energia renovable i la descarbonització
  • Mireia Mollà, que ha presentat a Elx l'Avantprojecte de llei de canvi climàtic, demana a les ciutats que s'impliquen activament en la lluita contra els efectes d'aquest

(10/01/2022) - La Conselleria de Transició Ecològica incentiva el desplegament de l'autoconsum d'energia renovable i la descarbonització
- Mireia Mollà, que ha presentat a Elx l'Avantprojecte de llei de canvi climàtic, demana a les ciutats que s'impliquen activament en la lluita contra els efectes d'aquestLa consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha avançat que a partir de l'11 de gener els ajuntaments, els particulars i les agrupacions del tercer sector -com les comunitats energètiques- podran sol·licitar les ajudes de 16 milions d'euros per a impulsar la transició energètica dels municipis i accelerar en els objectius de descarbonització.

La nova línia d'ajudes subvenciona els projectes d'autoconsum renovable i emmagatzematge gestionats des del passat 1 de juliol i fins al 31 de desembre de 2023, d'acord amb els objectius del projecte de llei: reduir el 40 % de les emissions en 2030 i aconseguir la neutralitat en 2050.

Mollà ha anunciat l'obertura del termini de presentació de sol·licituds durant la presentació, a Elx, de la nova Llei valenciana de canvi climàtic i transició ecològica. Uns fons que, a més, inclouen un criteri basat en el repte demogràfic, de manera que prevalen els municipis en risc de despoblació.

La consellera, juntament amb la tercera tinenta d'alcalde i regidora de Desenvolupament Sostenible, Esther Díez, ha destacat que Elx és la tercera àrea urbana més gran de la Comunitat Valenciana i ha demanat a les ciutats que s'impliquen activament en la lluita contra els efectes del canvi climàtic.

"Les ciutats tenen la responsabilitat d'accelerar les mesures contra el canvi climàtic", ha assegurat la consellera. En aquesta línia, ha fet referència a l'informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), que constata el factor humà del canvi climàtic i la necessitat d'accelerar les mesures en aquesta dècada per a frenar-ne les conseqüències.

La titular de Transició Ecològica ha assegurat que Elx seria un "bon laboratori per a anticipar el canvi de model" gràcies a la seua diversitat productiva i territorial, que inclou litoral, àrea urbana, espais naturals i camps de cultiu.

Així mateix, ha assenyalat la finestra d'oportunitat que suposen els fons europeus de reconstrucció per a accelerar les estratègies de mitigació i adaptació necessàries per a minimitzar i revertir l'impacte de l'emergència climàtica.

"Des de la Generalitat desenvolupem un treball proactiu per a assenyalar els municipis a favor de la lluita contra el canvi climàtic, prioritzar les seues iniciatives i dirigir-les correctament on hem d'actuar", ha indicat Mireia Mollà.

La regidora de Desenvolupament Sostenible, Esther Díez, ha destacat algunes de les iniciatives de l'Ajuntament il·licità, com l'Oficina de l'Energia, que es posarà en marxa enguany, o el Pla d'acció pel clima municipal. "Un conjunt d'actuacions conjuntes per a aconseguir una ciutat més verda, neta i saludable", ha afirmat.

La jornada ha tingut, a més, la presència del tinent d'alcalde, Héctor Díez, així com els representants del sector agrari (Asaja, Regs de Llevant, Comunitat de Llauradors o Comunitat de Regants de Canyissars), de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, del sindicat CCOO i d'associacions ecologistes i sectors productius, com l'associació de joves empresaris de la província, la de planteristes VAME o la que agrupa els empresaris del calçat (Avecal).

Transvasament Tajo-Segura

A preguntes dels periodistes pel transvasament Tajo-Segura, la consellera Mireia Mollà s'ha referit a les al·legacions presentades per la Conselleria per a revisar el cabal ecològic proposat pel Ministeri en el Pla hidrològic.

"No discutim la necessitat de posar un cabal ecològic, que el PP no el va posar i una sentència obliga a fixar-lo, sinó que considerem que amb 6 m³/s es compleixen les garanties ambientals i l'aportació d'aigua", ha explicat.

Mollà ha rebutjat confrontar el transvasament amb elements ambientals i ha recordat que la transferència d'aigua està subjecta al cabal en la capçalera del Tajo estipulat en les regles d'explotació.


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat