Presentació

Presentació

El CIEF alberga l'activitat de conservació de flora terrestre del Servei de Vida Silvestre (SVS). L'equip tècnic assignat centra l'activitat en la gestió i conservació de les espècies amenaçades de la flora valenciana incloses en les categories d'espècies protegides en el Decret 70/2009, de 22 de maig, del Consell. Així mateix en un conjunt d'espècies d'especial interès per la seua singularitat, raresa o endemicitat en el territori, o per la seua facilitat d'ús en activitats de conscienciació pública per a la conservació.

Les espècies incloses en les categories en perill d'extinció i vulnerable, les de major protecció en el Decret 70/2009, són les que tenen major prioritat en els treballs. Aquestes espècies constitueixen el Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçades (CVEFA).

  • Les activitats in situ (dins l'hàbitat natural on viuen les espècies), en una primera fase, consisteixen en la recerca i rastreig de noves poblacions de les espècies esmentades, elaboració de censos, cartografiat i seguiment de les poblacions.
  • El component ex situ (fora de l'hàbitat natural on viuen les espècies), que succeeix l'anterior, consisteix en la recol·lecció, processament i emmagatzematge de germoplasma (llavors o altres formes de reproducció), l'estudi de la seua viabilitat, germinació i la producció i manteniment de plantes i col·leccions de planta viva per a la multiplicació de germoplasma.
  • Com a segon pas del treball in situ, a partir del nivell de coneixement de les poblacions obtingut en el primer pas, de la disponibilitat i quantitat de germoplasma conservat ex situ i de planta produïda en el viver, s'inclouen les actuacions de restitució de les poblacions (translocacions de conservació com reforços, reintroduccions, introduccions, etc.).

Cal destacar els treballs que es fan dins els plans de recuperació d'espècies de flora oficialment declarades en perill d'extinció. Ara per ara en la Comunitat Valenciana es troben en execució tres plans de recuperació, per a les espècies Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis, Limonium perplexum i Silene hifacensis (Ordre 1/2015, de 8 de gener, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient).

Documents i normativa

Listado documentos

Notícies

Ves enrere Publicats els informes de l'any 2020 de les espècies amenaçades de flora valenciana amb plans de recuperació

Publicats els informes de l'any 2020 de les espècies amenaçades de flora valenciana amb plans de recuperació

D'entre les espècies de flora valenciana amenaçada n'hi ha només tres que compten amb un pla específic de recuperació aprovat: Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis (estepa de Cartagena), Limonium perplexum (ensopeguera de Peníscola) i Silene hifacensis (silene d'Ifac), les tres catalogades "en perill d'extinció". El Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient ha publicat els informes de l'any 2020 que fan balanç del grau de compliment dels plans.

Es tracta dels tres tàxons més amenaçats de la flora valenciana. Els informes fan un seguiment de les actuacions realitzades i dels indicadors que permeten determinar el compliment del pla, com ara el nombre d'individus, el nombre de poblacions i l'àrea d'ocupació de cada espècie. En els tres casos conclouen, a la llum de les dades obtingudes, que els objectius dels respectius plans es desenvolupen correctament. Tot i que amb l'ensopeguera de Peníscola cal fer un toc d'atenció especial.

En el cas de l'estepa de Cartagena, 2020 és el tercer any consecutiu en què es superen els objectius marcats pel pla en nombre d'individus, de poblacions i àrea d'ocupació. De fet, atesos els bons resultats de les actuacions, l'informe conclou que l'espècie no es troba en risc imminent d'extinció i proposa treure-la de la categoria de "situació crítica". De la mateixa manera, els valors obtinguts en els indicadors de la silene d'Ifac fan preveure que en breu es podrà rebaixar la categoria de protecció de "en perill d'extinció" a "vulnerable".

En canvi, amb l'ensopeguera de Peníscola les previsions no són tan optimistes. Els objectius dels plan, assolits per primera vegada el 2018, s'han complit també el 2020 però de manera molt ajustada. Es tracta d'una espècie que s'ha vist molt afectada pels temporals marítims, que han alterat notablement el seu hàbitat i reduït el nombre d'individus. Per tant, ara per ara no es considera prudent el canvi de categoria de protecció.

Informes. Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis

Listado documentos

Informes. Limonium perplexum

Listado documentos

Informes. Silene hifacensis

Listado documentos