Presentació

Presentació

El CIEF alberga l'activitat de conservació de flora terrestre del Servei de Vida Silvestre (SVS). L'equip tècnic assignat centra l'activitat en la gestió i conservació de les espècies amenaçades de la flora valenciana incloses en les categories d'espècies protegides en el Decret 70/2009, de 22 de maig, del Consell. Així mateix en un conjunt d'espècies d'especial interès per la seua singularitat, raresa o endemicitat en el territori, o per la seua facilitat d'ús en activitats de conscienciació pública per a la conservació.

Les espècies incloses en les categories en perill d'extinció i vulnerable, les de major protecció en el Decret 70/2009, són les que tenen major prioritat en els treballs. Aquestes espècies constitueixen el Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçades (CVEFA).

  • Les activitats in situ (dins l'hàbitat natural on viuen les espècies), en una primera fase, consisteixen en la recerca i rastreig de noves poblacions de les espècies esmentades, elaboració de censos, cartografiat i seguiment de les poblacions.
  • El component ex situ (fora de l'hàbitat natural on viuen les espècies), que succeeix l'anterior, consisteix en la recol·lecció, processament i emmagatzematge de germoplasma (llavors o altres formes de reproducció), l'estudi de la seua viabilitat, germinació i la producció i manteniment de plantes i col·leccions de planta viva per a la multiplicació de germoplasma.
  • Com a segon pas del treball in situ, a partir del nivell de coneixement de les poblacions obtingut en el primer pas, de la disponibilitat i quantitat de germoplasma conservat ex situ i de planta produïda en el viver, s'inclouen les actuacions de restitució de les poblacions (translocacions de conservació com reforços, reintroduccions, introduccions, etc.).

Cal destacar els treballs que es fan dins els plans de recuperació d'espècies de flora oficialment declarades en perill d'extinció. Ara per ara en la Comunitat Valenciana es troben en execució tres plans de recuperació, per a les espècies Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis, Limonium perplexum i Silene hifacensis (Ordre 1/2015, de 8 de gener, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient).

Documents i normativa

Listado documentos

Notícies

Ves enrere L'equip de flora amenaçada produirà més de 17.000 plantes de 41 espècies entre 2021 i 2023, en el marc del programa europeu FEADER

L'equip de flora amenaçada produirà més de 17.000 plantes de 41 espècies entre 2021 i 2023, en el marc del programa europeu FEADER

L'equip de flora amenaçada del CIEF produirà més de 17.000 plantes de 41 espècies de flora terrestre protegides, en el marc del programa del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), recentment aprovat per al període 2021-2023.

Les plantes produïdes en el marc del FEADER s'utilitzaran en projectes que incrementen el valor mediambiental dels ecosistemes forestals, en espais inclosos en la xarxa Natura 2000, així com en àrees de connectivitat entre aquests espais i zones perifèriques de protecció.

El volum de producció obligarà els operatius de l'equip de flora amenaçada a treballar al màxim, durant els propers 24 mesos. D'aquesta manera es multiplicaran les tasques de recol·lecció de llavors, de sembres i de plantacions, bo i aprofitant les existències actuals del Banc de Germoplasma de Flora Rara, Endèmica i Amenaçada.

Les 41 espècies que es produiran dins el programa FEADER s'inclouen en l'Ordre 6/2013, per la qual es modifiquen les llistes valencianes d'espècies protegides de flora i fauna, entre les quals les tres úniques que comptem amb pla de recuperació propi: Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis, Limonium perplexum i Silene hifacensis.

Les accions del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica en el marc del programa FEADER 2021-2023 també inclouen la producció de plantes de 34 espècies de flora aquàtica, així com la producció i recuperació d'espècies de fauna silvestre.