Organismes

Portals

PNM Rambla Celumbres - Castellfort, Cinctorres, Portell

Vegetació

Vegetació

Pino urbano

Pi Urbà, fita per a la orientació al bosc


 

Detall de auró de fulla petita

 
 

 

 

Les formacions vegetals més abundants del paratge són els carrascars (Quercus rotundifolia) i les pinedes de pinassa (Pinus nigra), que en ambdós casos presenten un estrat arbustiu prou obert. En aquestes formacions resulta significativa l'abundant regeneració natural en clars on el terreny està remogut, com en les boreres de camins. 

 

Les pinedes, on també es troben exemplars de pi silvestre (Pinus sylvestris), antigament estaven ordenades per a l'aprofitament de la fusta, no obstant això en l'actualitat es mantenen amb tallades de millora cada 2-3 anys orientades a assegurar el bon estat fitosanitari de les masses, ja que es troben afectades per  visc (Viscum album).

 

Pel que fa a la distribució general de les formacions vegetals predominants, en la part oriental del paratge s'intercalen les masses de pineda i encinar, trobant-se les pinedes en les zones amb condicions de major humitat, és a dir en tàlvegs i ombries, mentres que la carrasca mostra preferència per les orientacions de solana. D'una altra part, en el sector occidental del paratge els carrascars desapareixen i l'estrat arbori està dominat pel pinassa (Pinus nigra).

 

Sens dubte, la Rambla Celumbres, que no presenta un corrent continu d'aigua, és la unitat més rellevant a nivell florístic per la gran biodiverdidad que atresora. Es destaquen el boix (Buxus sempervirens), el grèvol (Ilex aquifolium), el teix (Taxus baccata) i l'auró de fulla xicoteta (Acer opalus subsp. granatense) entre altres.