T'interessa

Documents

novetats

Ves enrere OTEA celebra el seu primer aniversari des del seu inici al desembre de 2021

OTEA celebra el seu primer aniversari des del seu inici al desembre de 2021

L´ OTEA, Oficina de Transició Energètica i Acompanyament, adscrita a la Direcció General de Transició Ecològica, amb seu en el Centre d'Educació Ambiental de Sagunt, L´Alqueria dels Frares, celebra el seu primer aniversari des del seu inici, destinada a informar la ciutadania i fomentar la cultura energètica i impulsar la implantació de tecnologies per a la transició energètica, en la seua itinerància pel territori de la Comunitat Valenciana 
- L'Oficina de Transició Energètica i Acompanyament (OTEA) és un servei públic d'assessorament sobre eficiència i estalvi energètic, autoconsum mitjançant energies renovables, comunitats energètiques i ajudes “Next Generation – programa 4”
- Des de la seua creació, ha realitzat 142 visites informatives en municipis de la Comunitat Valenciana, ha resolt 2.530 consultes via telefònica, email o atenció personalitzada en la carpa informativa “a peu de carrer”; i per a això, en la seua itinerància ha recorregut mitjançant vehicles 100% elèctrics 37.327 km del territori valencià.
- Per això, s'ha considerat necessari que des del present mes de desembre es duga a terme l'ampliació de l'equip tècnic per a garantir l'elevada demanda de la ciutadania.
- L'Oficina de Transició Energètica i Acompanyament (OTEA) en col·laboració amb l'Ajuntament de Cheste, a la comarca de la Foia de Buñol-Chiva, han organitzat per a hui divendres 16 de desembre una jornada informativa sobre eficiència energètica, autoconsum i Comunitats Energètiques, per a difondre una nova cultura energètica, amb assistència de Francisco José Candela Pina, Secretari Autonòmic d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Enric Juan Alcocer, Director General de Transició Ecològica, i representants de la Corporació Local.

16/12/2022
La crisi energètica deslligada en els últims temps ha generat una sèrie de mesures d'urgència per a aconseguir el millor aprofitament possible dels nostres recursos energètics, dins del pla de contingència per a l'estalvi energètic, que posa de manifest la necessitat d'estalviar energia com a país, i la contribució que per a això té l'estalvi energètic individual en les llars de la Comunitat Valenciana.
La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a través de la Direcció General de Transició Ecològica, va posar en marxa el 15 de desembre de 2022 l'Oficina de Transició Energètica i Acompanyament (OTEA), una oficina de caràcter permanent, telemàtic i itinerant "municipi per municipi" per a informar i ajudar el conjunt de les persones a optimitzar la despesa energètica, així com a oferir assistència tècnica guiada per a crear comunitats energètiques i impulsar energies renovables per a l'autoconsum.
Des de la jornada de presentació de L´OTEA, en el museu del Jardí de Vivers de la ciutat de València, s'han visitat municipis i associacions de la Comunitat Valenciana amb una desbordant acceptació per part de la ciutadania, que ha suposat una alta demanda de sol·licituds per part dels municipis i consultes de la ciutadania, la qual cosa ha justificat l'ampliació de l'equip tècnic de l'oficina des d'aquest mes de desembre de 2022, passant de l@s actuals quatre técnic@s a estar formada per 7 técnic@s, un equip multidisciplinari especialitzat en energies renovables, a més d'una tècnica en comunicació per a la seua promoció i divulgació; adaptant el seu servei a una major flexibilitat horària durant els dies laborals, per a permetre l'atenció al ciutadà també a les vesprades i fins i tot els dissabtes.
Des del començament de l'oficina, l'equip ha realitzat 142 visites informatives presencials, totes elles a demanda del municipi o associació interessada, distribuïdes per província en 35 Alacant, 89 València i 18 Castelló; i altres 28 poblacions tenen prevista la visita de l'oficina durant els pròxims mesos, representant quant a municipis es refereix un 29% dels municipis valencians, entre ells s'inclouen aquells de la “ruta 99”, en risc de despoblament, com Famorca. L'objectiu és arribar a totes les poblacions de la Comunitat Valenciana per a difondre la cultura energètica, i entre elles primordialment aquelles amb menors recursos tècnics.
Respecte a aquestes últimes dades referides a les visites realitzades, la població dels municipis visitats (INE 2021) suposa un 20,6% (1.042.837 hab) que conjuntament amb la programada representa un 22,2% (1.122.631 hab) respecte a la població de la Comunitat Valenciana.
En la itinerància per tot el territori de la Comunitat, l'equip tècnic realitza els desplaçaments mitjançant vehicles 100% elèctrics, que es recarreguen mitjançant energia fotovoltaica i minieólica d'instal·lacions situades en la seua seu de Sagunt, havent realitzat fins al moment un total de 37.327 km, la qual cosa implica no haver contaminat amb les seues emissions d'haver sigut vehicles de combustió de -6.284,24 kg. de CO2 *
*consum mitjà d'un vehicle dièsel 5 l/100 km Factor emissió 2,456 kg CO2/l https://www.miteco.gob.es
A més, des de la creació de l'oficina s'han resolt 2.530 consultes de la ciutadania tant de manera presencial com telefònica i telemàtica. Els dubtes més habituals han estat relacionades amb la factura de la llum, l'autoconsum mitjançant mòduls fotovoltaics i les subvencions disponibles per a aquestes instal·lacions dins del Programa d'incentius 4. 
L'Oficina de Transició Energètica i Acompanyament de la Generalitat Valenciana ha visitat aquest divendres 16 de desembre la població valenciana de Cheste, per a assessorar els veïns i veïnes del municipi sobre com estalviar en la factura elèctrica amb sistemes d'autoconsum mitjançant energies renovables, així com promoure la creació de Comunitats Energètiques.
Aquesta jornada ha tingut lloc en el Saló de Plens de l'Ajuntament i ha comptat amb la presència de Sr. Francisco José Candela Pina, Secretari Autonòmic d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica i Sr. Enric Juan Alcocer, Director General de Transició Ecològica, a més dels regidors de l'ens local Sr. David Pujals i Sr. José Vicente Guijarro, on el personal de l'OTEA ha oferit una xarrada sobre eficiència energètica i les ajudes disponibles per a la instal·lació de sistemes d'autoconsum en les llars, els beneficis econòmics i ambientals amb l'ús d'energies renovables i han destacat l'objectiu de l'oficina itinerant per a donar a conéixer les ajudes públiques i implicar la ciutadania en una nova cultura energètica, democratitzar el procés i participar en la transició energètica.
A més, l'equip tècnic de L´ OTEA ha realitzat durant tot el matí l'assessorament personalitzat de particulars en la carpa informativa que s'ha situat en la Plaça Dr. Cajal 1 del municipi.
L'oficina es posa a la disposició de municipis, associacions i col·lectius de tota la Comunitat Valenciana que vulguen rebre suport, informació i formació en matèria de transició energètica, a través del correu electrònic oteacv@gva.es i el telèfon 650 084 509, així com en el seu web https://agroambient.gva.es/va/web/oteacv.
 

segueix-nos