Presentació

Presentació

El CIEF alberga l'activitat de conservació de flora terrestre del Servei de Vida Silvestre (SVS). L'equip tècnic assignat centra l'activitat en la gestió i conservació de les espècies amenaçades de la flora valenciana incloses en les categories d'espècies protegides en el Decret 70/2009, de 22 de maig, del Consell. Així mateix en un conjunt d'espècies d'especial interès per la seua singularitat, raresa o endemicitat en el territori, o per la seua facilitat d'ús en activitats de conscienciació pública per a la conservació.

Les espècies incloses en les categories en perill d'extinció i vulnerable, les de major protecció en el Decret 70/2009, són les que tenen major prioritat en els treballs. Aquestes espècies constitueixen el Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçades (CVEFA).

  • Les activitats in situ (dins l'hàbitat natural on viuen les espècies), en una primera fase, consisteixen en la recerca i rastreig de noves poblacions de les espècies esmentades, elaboració de censos, cartografiat i seguiment de les poblacions.
  • El component ex situ (fora de l'hàbitat natural on viuen les espècies), que succeeix l'anterior, consisteix en la recol·lecció, processament i emmagatzematge de germoplasma (llavors o altres formes de reproducció), l'estudi de la seua viabilitat, germinació i la producció i manteniment de plantes i col·leccions de planta viva per a la multiplicació de germoplasma.
  • Com a segon pas del treball in situ, a partir del nivell de coneixement de les poblacions obtingut en el primer pas, de la disponibilitat i quantitat de germoplasma conservat ex situ i de planta produïda en el viver, s'inclouen les actuacions de restitució de les poblacions (translocacions de conservació com reforços, reintroduccions, introduccions, etc.).

Cal destacar els treballs que es fan dins els plans de recuperació d'espècies de flora oficialment declarades en perill d'extinció. Ara per ara en la Comunitat Valenciana es troben en execució tres plans de recuperació, per a les espècies Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis, Limonium perplexum i Silene hifacensis (Ordre 1/2015, de 8 de gener, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient).

Documents i normativa

Listado documentos

Notícies

Ves enrere Es reforça la presència de Medicago citrina al Parc Natural de les Illes Columbretes

Es reforça la presència de Medicago citrina al Parc Natural de les Illes Columbretes

Llavors d'alfals arbori (Medicago citrina) tractades al banc de llavors del CIEF han servit per a reforçar la població d'aquesta espècie al Parc Natural de les Illes Columbretes. En la darrera dècada la presència d'aquest arbust protegit, considerat com a vulnerable segons l'Ordre 6/2013, ha minvat molt a l'arxipèlag.

Les Columbretes estan catalogades com a Reserva Marina des de 1990, la qual cosa implica la prohibició d'introduir exemplars vegetals des de la península, per tal d'evitar la implantació de patògens de qualsevol tipus. Per aquest motiu la introducció s'ha fet mitjançant llavors pretractades i germinades al banc del CIEF en perfecte estat d'asèpsia, aprofitant els viatges de relleu de la guarderia del Parc.

Tots els materials utilitzats van ser desinfectats amb hipoclorit de sodi. Les llavors es van disposar entre paper de feltre sobre una baieta humida, l'objectiu de la qual era mantenir la hidratació equilibrada del mitjà. Tot això dins de plaques Petri precintades amb film.

Per tal d'aconseguir un bon percentatge d'emergència de plàntules, amb caràcter previ a l'arribada de les plaques Petri amb les llavors es va condicionar el terreny per la sembra, que anteriorment estava ocupat per un gran exemplar d'Opuntia afectat greument per la cotxinilla acanalada (Icerya purchasi). L'Opuntia, malgrat els esforços per eliminar-ne la cotxinilla, va haver de ser tallat i retirat de la zona. En acabant el terreny va ser airejat i, després de la solarització, es va procedir a la sembra. Fins a la data les noves plàntules s'estan desenvolupant de manera òptima.