Notícies

Ves enrere La Xarxa Bioclima reunix als parcs naturals per a col·laborar en el seguiment de la Biodiversitat

La Xarxa Bioclima reunix als parcs naturals per a col·laborar en el seguiment de la Biodiversitat

El passat 14 d'octubre de 2022 va tindre lloc en el CIEF una nova jornada sobre el projecte Xarxa Bioclima amb els equips dels parcs Naturals. L'objectiu de la cita era actualitzar els coneixements acumulats del projecte, divulgar la seua metodologia, i sol·licitar la col·laboració dels parcs Naturals en els projectes de futur.

La Xarxa de Seguiment de la Biodiversitat, Xarxa Bioclima, és una iniciativa pública que estudia la resposta de la biodiversitat enfront del canvi climàtic en diversos ecosistemes terrestres típics del territori valencià. Per a això, té establides una xarxa de parcel·les d'observació permanent -punts de mostreig amb coordenades geogràfiques fixes- majoritàriament situades en els parcs Naturals. La Xarxa Bioclima està liderada pel Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GV) i cofinançat per la Fundació Biodiversitat i el CSIC. A més compta amb la col·laboració del CIEF i els parcs naturals de la CV.

En la cita, els responsables de Xarxa Bioclima van compartir amb els presents la situació actual del projecte, ja pròxim a finalitzar i l'oportunitat de continuar col·laborant per a mantindre el mostreig de les parcel·les permanents i continuar enriquint l'estudi de la biodivesitat enfront del canvi climàtic.

Les dades del seguiment recopilats fins al moment prompte estarán ja emmagatzemats i accessibles en obert en el Banc de Dades de Biodiversitat de la Conselleria d'Agricultura, Desenrotllament Rural, Emergències Climàtica i Transició Ecològica.

A més, de manera paral·lela a este projecte ha començat un nou estudi que va en la mateixa línia. Per això, es va plantejar també la col·laboració en la presa d'un altre tipus de dades com el seguiment de la fenologia d'espècies, així com la descàrrega periòdica de dades climàtiques i sensors de temperatura. Esta informació, serà de gran ajuda per a comprendre els efectes del canvi climàtic en estes espècies i poden contribuir a la presa de decisions per a mitigar-ho.

La segona part de la jornada va ser eminentment pràctica en camp, on es va poder fer una prova de la presa de dades per a aixina unificar criteris i resoldre els dubtes que pogueren sorgir.

Documentació

Listado documentos

Twitter