Notícies

Ves enrere El Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 recupera una espècie en perill d'extinció, Aristolochia clematitis, i la introdueix en el PN del Túria

El Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 recupera una espècie en perill d'extinció, Aristolochia clematitis, i la introdueix en el PN del Túria

L'espècie catalogada en perill d'extinció, Aristolochia clematitis, compte ja amb una població de 400 exemplars gràcies al projecte dut a terme per l'equip de Flora Silvestre del Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i amb el suport financer del Fons Europeu Agrícola de Desenrotllament Rural (FEADER) en el marc de l'operació 8.5.3 “Conservació i desenrotllament de la Xarxa Natura 2000”.
Es tracta de la primera població translocada amb èxit a través de plantacions d'aquesta espècie en perill d'extinció del Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçada dins del parc Natural del Túria, en el terme municipal de Vilamarxant. Actualment existeixen 400 exemplars que creixen, floreixen i fructifiquen en aquesta ubicació, a partir d'una plantació inicial de 50 plantes obtingudes de la producció realitzada en el CIEF en 2014. Així doncs, porten ja prop de huit anys en aquesta ubicació i ha anat estenent-se i ampliant el punt inicial de plantació.

Aristolochia clematitis, recurs medicinal per a malalties infeccioses
L'aristolòquia sarmentosa o aristolòquia comuna (Aristolochia clematitis) és una espècie rara en la flora espanyola. En la Comunitat Valenciana només es coneixia fins ara en les platges pedregoses del parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, dins de la microreserva de flora “platja del Quartell Vell”, exposada a l'alé marí, a molt pocs metres per damunt del nivell del mar.
L'origen d'aquesta població no està clar. Aquesta espècie va ser utilitzada des d'antic amb fins medicinals en tota Europa, la qual cosa permet generar la hipòtesi de si la seua presència a Castelló va poder deure's a una naturalització a partir de material cultivat. S'empra especialment la seua arrel, per al tractament de determinades malalties infeccioses i en homeopatia.

Accions per a millorar el seu estat i augmentar presència
Una possible explicació al seu estat en via d'extinció, unida a la ubicació tan vulnerable i canviant com és el litoral, és la falta de llavors viables que es ve observant en aquesta població natural. Així, encara que les tiges produeixen flors aparentment normals, els fruits o bé s'assequen abans d'engrossir, o si es formen produeixen llavors que no solen prosperar en la seua fase de maduració, i constitueixen llavors no viables. No obstant això, hi ha una alternativa a la reproducció sexual que és la multiplicació vegetativa, que es realitza a través d'una tija subterrània.
La primera de les accions dutes a terme per a millorar el seu estat i augmentar la seua presència va ser la producció vegetativa in Vitro i en viver i introduïts l'any 2000 en una àrea seleccionada del Prat de Cabanes-Torreblanca. La població de seguretat creada va sobreviure fins al temporal de novembre de 2003. Davant d'aquesta situació, l'equip de Flora Silvestre del CIEF va decidir canviar radicalment d'ambient i es van introduir exemplars en hàbitat riberenc, en concret, a Vilamarxant, en el parc Natural del Túria, en el que s'estan obtenint tan bons resultats per a augmentar la població.

Twitter