Notícies

Ves enrere El pla de recuperació de la Silene d'Ifac, una història d'èxit

El pla de recuperació de la Silene d'Ifac, una història d'èxit

La Silene d'Ifac (Silene hifacensis) és una espècie en perill d'extinció, una de les tres valencianes amb pla de recuperació aprovat, juntament amb Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis i Limonium perplexum. Es tracta d'un endemisme ibero-balear, que habita penya-segats litorals i illots, present en àrees de la Marina Alta i la Marina Baixa, a més de l'illa d'Eivissa.

La recuperació d'aquesta espècie és una història d'èxit, que escriuen amb el seu treball diari l'equip de flora amenaçada del Servei de Vida Silvestre, el grup Grup d'Intervenció en Altura del cos d'Agents Mediambientals, personal dels parcs naturals del Montgó, Penyal d'Ifac i Serra Gelada, a més d'altres entitats locals. La coordinació i l'intercanvi d'informació constant entre els diferents equips és fonamental en el marc del pla. Aquest grup de treball pluridisciplinar acaba de fer la 5a reunió anual de coordinació al CIEF, en què s'han posat en comú diferents problemàtiques relacionades amb la recuperació de la Silene d'Ifac i s'han debatut propostes de millora.

Un procés modèlic que demostra la importància de la coordinació d'esforços entre diferents equips en treballs de conservació de flora, així com la implicació de la comunitat local.

Segons el darrer informe de seguiment, corresponent a l'any 2020, tot els objectius del pla de recuperació es compleixen de manera ininterrompuda des de l'any 2017. Tant pel que fa al conjunt d'individus, bé siguen de poblacions naturals o de reintroduccions en el medi, com del nombre de poblacions i àrea d'ocupació. Cal recordar que en el moment de l'aprovació del pla, l'any 2015, la situació de l'espècie en territori valencià era crítica, amb només 3 poblacions naturals que sumaven 36 individus.

Amb dades de desembre de 2020, ara per ara hi ha censats 1266 exemplars adults de Silene hifacensis, 1166 dels quals provinents de sembres realitzades amb plantes produïdes per l'equip de flora amenaçada del CIEF. L'objectiu marcat pel pla de recuperació són 250 exemplars adults, fita que es va assolir l'any 2017. Pel que fa al nombre de poblacions, amb un objectiu marcat de 6, ara per ara se'n compten 57, de les quals només 3 són natives i la resta s'ha generat mitjançant sembres.

La producció de planta de Silene hifacensis en les instal·lacions del CIEF es beneficia del suport financer del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER).

Twitter