Presentació

Presentació

Patrimoni Arbori MonumenalEl Decret 154/2018, de 21 de setembre, del Consell, de desplegament de la Llei 4/2006, de 19 de maig, de la Generalitat, de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana, obre una nova línia de treball al CIEF.

L'equip d'Arbres Monumentals i Singulars treballa en la protecció i conservació d'exemplars i conjunts arboris extraordinaris, notables o d'interès local, en l'àmbit de tota la Comunitat Valenciana. La tasca es coordina amb els equips encarregats de la gestió de Patrimoni Arbori Monumental de cada província.

A més de la tasques directament relacionades amb la protecció i conservació d'exemplars, l'equip presta assessorament tècnic i serveis a ajuntaments, particulars i entitats, així com a les diferents seccions de la pròpia administració o altres administracions. Aquestes activitats són gestionades, majoritàriament, a través d'expedients.

 

Notícies

Ves enrere El CIEF continua treballant en les savines de la Puebla de San Miguel malmeses pel "Gloria"

El CIEF continua treballant en les savines de la Puebla de San Miguel malmeses pel "Gloria"

L'equip de Patrimoni Arbori Monumental del CIEF continua treballant intensament en savines monumentals del Parc Natural de la Puebla de San Miguel, danyades pels efectes del temporal "Gloria". Aquest episodi climatològic excepcional, que va tindre lloc entre el 20 i el 23 de gener de 2020, va malmetre un nombre important de savines, principalment branques trencades pel pes de la neu.

Amb la col·laboració del personal del Parc Natural, immediatament després del temporal van començar les actuacions, centrades en la retirada de branques trencades per la neu, així com en tasques de prevenció dels efectes de futures nevades. Els treballs continuaran encara durant els propers mesos, atès el alt nombre d'exemplars afectats.

La fusta de la savina és molt resistent a la putrefacció, per la qual cosa tot i estar seca no es trenca, però perd elasticitat bo i facilitant l'acumulació de neu, que pot arribar a formar un bloc de gel. Això provoca que en nevades molt intenses es trenquen un gran nombre de branques seques dels arbres, pel pes de la neu. S'afegeix el fet que els episodis de neu no són tan freqüents, però sovint sí més violents.

Fins a la data s'han realitzat intervencions en savines situades en diversos indrets del Parc Natural, com las Blancas, Valbuena, los Tajos, corrales de Miranda, Hoya de Peral, Fuente del Pino, la Cavera o las Auzaderas. Els boscs de savina turífera (Juniperus thurifera), considerats relictes per representar un testimoni de paisatge vegetal dominant fa mil·lennis, formen un dels hàbitats més singulars del territori valencià. D'especial interès es la presència d'individus de gran longevitat al Parc Natural, alguns dels quals arriben fins els 1.500 anys, conformant una de les millors poblacions d'aquests exemplars a escala mundial.