Organismes
Portals
Visualització de contingut web
Programes i fons operatius de les organitzacions de productors de fruita i hortalisses
CONCEPTES BÀSICS SOBRE UNA ORGANITZACIÓ DE PRODUCTORS I UN PROGRAMA OPERATIU
Què és una organització de productors (OP)?
Una OP és una entitat reconeguda administrativament per la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries i Pesca d'acord amb l'article 152 del Reglament (UE) 1308/2013 , i ha de complir amb una sèrie de requisits:
- Ha d'estar constituïda i controlada per productors d'algun dels sectors següents: cereals, arròs, sucre, farratges dessecats, llavors, llúpol, oli d'oliva i oliva de taula, lli i cànem, fruita i hortalisses, i/o productes destinats únicament a la transformació, plàtans, vi, arbres i altres plantes vives, bulbs, arrels i semblants, flor tallada i fullatge ornamental, tabac, carn de vaquí, llet i productes lactis, carn de porcí, carn d'oví i caprí, ous, carn d'au de corral, alcohol etílic d'origen agrícola, productes apícoles, cucs de seda.
- Es crea per iniciativa dels productors.
- Té un objectiu específic que en particular pot incloure un o més dels objectius següents, cosa obligatòria quant al sector de la fruita i les hortalisses:
- Garantir que la producció es planifique i s'ajuste d'acord amb la demanda, sobretot pel que fa a la qualitat i a la quantitat,
- Concentrar l'oferta i la comercialització dels productes dels seus membres,
- Optimitzar els costos de producció i estabilitzar els preus de producció.
- Fer estudis i desplegar iniciatives en relació amb els mètodes de producció.
- Promoure i prestar assistència tècnica per a la utilització de pràctiques de cultiu respectuoses amb el medi ambient i per a l'ús de normes de producció tendents a millorar la qualitat dels productes.
- Gestionar subproductes i residus a fi de preservar i fomentar la biodiversitat.
- Contribuir a un ús sostenible dels recursos naturals i a la mitigació del canvi climàtic.
- Desplegar iniciatives en matèria de promoció i comercialització.
- Gestionar els fons previstos en els programes operatius per al sector de fruita i hortalisses.
- Proporcionar l'assistència tècnica necessària per a la utilització dels mercats de futurs i dels sistemes d'assegurança.
Què és un programa operatiu?
Un programa operatiu és un instrument del sector de fruites i hortalisses previst en el Reglament (UE) 1308/2013, amb el que, a manera de document programàtic, es pretén dotar a les organitzacions de productors de fruites i hortalisses d'un element a través del qual poder plantejar iniciatives que permeten assolir els objectius previstos.
Un programa operatiu es configura com un conjunt estructurat de mesures, accions, actuacions, inversions i conceptes de gasto, orientats a la consecució dels objectius fixats per l'organització de productors que hauran de ser dos o més dels objectius mencionats en l'article 33 dels objectius següents:
- planificació de la producció
- millora de la qualitat dels productes
- increment del valor comercial dels productes
- promoció dels productes, ja siguen frescos o transformats
- mesures mediambientals i mètodes de producció que respecten el medi ambient, inclosa l'agricultura ecològica
- prevenció i gestió de crisi
La duració mínima del programa ha de ser de 3 anys, i la màxima de 5. Per a la seua execució, l'organització de productors constituirà un fons financer, denominat "fons operatiu".
Què és el fons operatiu?
El fons operatiu és l'instrument de finançament del programa operatiu, i es constituirà de conformitat amb l'article 32 del Reglament (UE) 1308/2013. Es destinarà en exclusiva a finançar el contingut del programa operatiu per mitjà d'un pla d'exercicis anuals, de l'1 de gener al 31 de desembre.
Les aportacions al fons provindran de:
- Las contribucions financeres dels membres o de la pròpia organització de productors.
- L'ajuda financera comunitària que es concedisca a les organitzacions de productors.