Organismes
Portals
Visualització de contingut web
Introducció
L'activitat minera té una gran repercussió econòmica en la Comunitat Valenciana. Proveeix a sectors estratègics com la construcció, les infraestructures viàries o la ceràmica, a més de proporcionar-nos productes d'ús diari. Per contra, l'impacte visual i sobre el medi ambient és important, i és per això que la normativa estableix els mecanismes necessaris per a assegurar la restauració dels espais miners i la posada en valor del seu patrimoni natural.
Quina normativa les regula?
Té com a finalitat compatibilitzar el desenvolupament del sector miner amb la conservació del medi natural, mitjançant una ordenació ambiental de les activitats mineres a cel obert.
En el nostre territori es distribueixen més de 450 explotacions mineres i des que la normativa va entrar en vigor (2005) s'han tramitat des del Servei d'Ordenació i Gestió Forestal 375 Plans de Restauració Integral.
Què és un Pla de Restauració Integral (PRI)?
És un document d'enginyeria on els titulars de l'explotació minera que afecte espais forestals elaboren un projecte per a l'ordenació espacial i temporal dels treballs de restauració.
En les Forests d'Utilitat Pública, aquesta restauració ha d'assegurar el retorn dels terrenys als valors que van motivar la seua inclusió en el catàleg de Forests d'Utilitat Pública.
Documents de consulta per a elaborar el PRI
- Document de treball previ relatiu a continguts mínims i recomanacions tècniques del pla general d'aprofitament de l'activitat minera (PGAAM) (arxiu PDF, 547KB)
- Continguts mínims del PRI – resum (arxiu PDF, 180KB)
Explotacions mineres en terreny forestal en fase d'explotació
Explotació minera restaurada en terreny forestal
Coneix el projecte LIFE TECMINE: Tècniques innovadores per a restauració de mines
Dades elaborades per el Servei d'Ordenació i Gestió Forestal (actualització desembre 2020).