detall nota de premsa

Mireia Mollà visita l'ecoparc de Salines i destaca el model de la nova xarxa que permetrà descomptes en la taxa de residus de 14 municipis

08/04/2021
Mireia Mollà visita l"ecoparc de Salines i destaca el model de la nova xarxa que permetrà descomptes en la taxa de residus de 14 municipis

- El Consorci Crea A3 es converteix en el primer de la província d'Alacant a posar en marxa el servei consorciat per a avançar en economia circular i compliment del Pla autonòmic (PIRCV)
- El sistema de registre, identificació i incentiu dels ecoparcs informatitzats de la Comunitat va incrementar la recollida separada un 8,7 % en 2020 i bonifica ja 120.000 famíliesLa consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, destaca que el nou model de gestió i modernització d'ecoparcs del Consorci Crea A3, el primer d'aquestes característiques a la província d'Alacant, obri la porta a deduccions en la taxa de tractament de residus a més de 250.000 persones de 14 municipis.

Mollà, acompanyada del director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, ha visitat aquest dijous el nou ecoparc de Salines. La infraestructura de 1.500 m2, amb 10 contenidors de grans dimensions i espai per a preparar la reutilització de residus, se suma al nou servei consorciat que integren, ara com ara, quatre ecoparcs fixos (Banyeres de Mariola, Beneixama Salines i Sax) i dues unitats mòbils.

"La nova xarxa és un exemple en transformació del residu en recurs, i en aposta per la reducció, la reutilització i el reciclatge real i efectiu, d'acord amb els objectius autonòmics, estatals i europeus de rebaixar al 10 % els residus amb destinació a abocador", ha assenyalat la consellera.

En aquesta línia, ha apel·lat a l'"esforç necessari" d'avançar en el teixit d'ecoparcs de nova generació dins de l'estratègia integral per a fer front a l'emergència climàtica.
La informatització d'aquestes instal·lacions es tradueix a implantar una tecnologia que permet registrar i pesar els residus depositats, identificar l'usuari i incentivar l'entrega en aquestes unitats de recollida selectiva amb un descompte econòmic en la taxa de tractament de residus.

"Quan facilitem les eines necessàries, la gent respon, i la mostra són les nostres xarxes d'ecoparcs informatitzats que van recollir l'any passat 250.000 tones de residus", ha subratllat Mollà. L'any passat, aquest sistema de recompte, personalització i deducció va augmentar la recollida separada un 8,7 % i va bonificar 120.000 famílies de la Comunitat Valenciana.

El Consorci Crea ha avançat que tancaran l'any amb dos nous ecoparcs, Elda i Petrer, i que en els pròxims dos anys assumiran la gestió d'11 ecoparcs fixos, dues àrees d'aportació i tres instal·lacions mòbils.

Les estimacions de la Conselleria calculen que la nova gestió, informatitzada i consorciada, permetrà aconseguir la recollida de 10.000 tones; un 51 % més respecte de les tones gestionades en 2020.

El president de Crea, Fulgencio Cerdán, ha valorat el gran pas quantitatiu i qualitatiu: "En menys de dos anys tindrem una xarxa d'ecoparcs informatitzats completa, que ens permetrà incrementar les recollides selectives en origen i complir amb els objectius europeus marcats".

La consellera ha anunciat una convocatòria de més de 2 milions d'euros de fons FEDER per a la informatització dels ecoparcs. Ha assegurat, a més, que diversos municipis de la zona es convertiran en "protagonistes" de l'execució emmarcada en les inversions de reconstrucció; la recollida separada és un dels programes que aspiren a les ajudes amb uns 3 milions d'euros.

Arxius relacionats