detall nota de premsa

La Conselleria de Transició Ecològica rebutja canviar les regles d'explotació del Tajo-Segura i anuncia al·legacions al projecte de reial decret

29/03/2021

- La Conselleria vota en contra de l'informe preceptiu que apel·la a la retallada en les transferències i demana paralitzar qualsevol modificació fins que no s'acorden els plans hidrològics del Tajo i del Segura
- Mireia Mollà reitera la seua oposició a un nou canvi "arbitrari" del reglament tècnic que posa en risc el proveïment al sud de la Comunitat ValencianaLa Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica reitera el seu rebuig frontal a qualsevol canvi de les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura que comprometa el proveïment d'aigua al sud de la Comunitat Valenciana.

La Conselleria ha votat en contra, en el ple del Consell Nacional de l'Aigua (CNA), de l'informe preceptiu en el qual s'escuda el Ministeri de Transició Ecològica per a apel·lar a la retallada de transferències hídriques. El nou reglament pretén rebaixar el límit de 38 hm3 a 27 hm3 la quantitat d'aigua mensual a transvasar en el nivell 2.

La Conselleria d'Agricultura ha expressat la seua negativa a qualsevol modificació fins que no s'acorden els nous plans hidrològics del Tajo i del Segura, actualment en fase d'elaboració.

La consellera ha instat el Ministeri a "consensuar els canvis normatius amb el conjunt dels usuaris, principalment regants del camp alacantí i els ajuntaments que han de garantir el proveïment", i ha anunciat que, quan arribe el moment, presentarà al·legacions al projecte de reial decret que pretenga variar les regles del transvasament vigents actualment.

No és la primera vegada que l'Administració autonòmica defensa el compliment de les regles d'explotació i s'oposa als plantejaments conduents a la retallada d'aigua. En aquest sentit, la Generalitat ha recorregut en diverses ocasions contra les restriccions adoptades en contra dels criteris tècnics acordats, a més d'aportar al·legacions al provisional esquema de temes importants del Tajo (ETI) per a garantir l'aigua en el nou pla hidrològic.

Mollà ha fet una crida a treballar conjuntament per a garantir l'aigua a la Comunitat Valenciana i ha assenyalat que construirà aliances amb altres territoris i actors per a crear un front comú.

"Necessitem cada gota d'aigua del transvasament Tajo-Segura i per això ni la malgastem ni deixarem de reivindicar-la", ha conclòs la consellera.