detall nota de premsa

Les obres de modernització del regadiu a Llíria reduiran l'emissió de CO2 1.000 tones/any i generaran un estalvi energètic de 2.655 MWh

05/03/2021
Les obres de modernització del regadiu a Llíria reduiran l"emissió de CO2 1.000 tones/any i generaran un estalvi energètic de 2.655 MWh

- Ell pressupost global d'aquests cinc projectes, que es troben en fases distintes d'execució, ascendeix a més de 8,6 milions d'euros
- La consellera d'Agricultura, Mireria Mollà, i el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, visiten una instal·lació d'avantguarda que consisteix en una plataforma de bombatge solar flotant sobre una bassaLa consellera d'Agricultura, Mireria Mollà, acompanyada del secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, ha visitat una instal·lació d'avantguarda consistent en una plataforma de bombatge solar flotant sobre una bassa.

Es tracta d'una inversió conjunta per valor de 8.692.152 euros, repartida en cinc obres de modernització del regadiu al terme municipal de Llíria ?dues de les quals ja estan concloses, mentre que les tres restants ja compten amb assignació pressupostària i començaran en breu?, que es traduiran en una reducció de les emissions de CO2 a l'atmosfera de 1.022 tones anuals, alhora que generaran un estalvi d'energia a l'any de 2.655 MWh (megawatts) i d'aigua, de quasi 1,2 hectòmetres cúbics (hm³).

L'aposta per la introducció en aquestes infraestructures basades en les energies renovables i la tecnologia respectuosa amb el medi ambient està fent possible la plasmació de millores importants, de les quals es beneficiaran directament els més de 4.500 agricultors i agricultores adscrits a la Comunitat de Regants de Llíria, entitat que, junt amb la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, està sent l'artífex d'aquestes iniciatives. La comunitat esmentada de reg cobreix una superfície de cultiu de 7.721 hectàrees.

Aquest divendres, i coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l'Eficiència Energètica, la consellera d'Agricultura i Roger Llanes han visitat les dues obres que ja estan a punt d'entrar en funcionament.

La primera és una instal·lació avantguardista de bombatge a través de plaques solars flotants situades sobre una bassa. L'estructura està formada de 2.520 flotadors destinats a allotjar els mòduls fotovoltaics, així com 276 flotadors més que formen els accessos a aquesta illa flotant. Aquesta infraestructura compta amb un pressupost d'1,3 milions d'euros i la Conselleria d'Agricultura ha sufragat el 70 % de la inversió.

"Obres d'aquesta magnitud i d'aquestes característiques són modèliques ?ha afirmat Mireia Mollà? i ho són per partida doble, ja que, a més de modernitzar el regadiu, estan contribuint de manera essencial a la cura del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic en incorporar una sèrie de millores tecnològiques que estalvien energia, redueixen les emissions de CO2 i augmenten exponencialment la capacitat d'emmagatzematge d'aigua, la qual cosa en propicia l'ús eficient".

La visita, en la qual també han participat el director general d'Agricultura, Antonio Quintana; el president dels regants de Llíria, José Alfonso Soria, i l'alcalde i el vicealcalde d'aquesta localitat, Manuel Civera i Joan Manuel Miguel, respectivament, ha inclòs un recorregut per l'estació del Pou Llíries, on s'ha dut a terme una ampliació i s'ha implantat un sistema de bombatge solar i l'automatització i el telecontrol de diversos elements. El pressupost, en aquest cas, és de 527.910 euros.

Contribució al medi ambient

"L'aposta per les energies renovables i l'eficiència energètica -ha subratllat el secretari autonòmic? és el model d'actuació que estem aplicant estrictament des de la Conselleria a l'hora de finançar projectes de modernització en els regadius valencians, la qual cosa corrobora la gran contribució de l'agricultura i els agricultors al medi ambient, quelcom que sovint no es té en compte ni es valora com realment mereix".

A més de les dues infraestructures referides, la Conselleria d'Agricultura ja ha aprovat també tres obres més al terme municipal de Llíria, basades en els mateixos principis i que segueixen idèntics objectius.
Els pressupostos respectius, ja consignats, ascendeixen a 2,6 milions d'euros, 3,3 milions i 848.000 euros.

Arxius relacionats