detall nota de premsa

El Consell aprova l'avantprojecte de la Llei de protecció d'animals de companyia que promulga el sacrifici zero i l'erradicació de l'abandó

16/10/2020
El Consell aprova l"avantprojecte de la Llei de protecció d"animals de companyia que promulga el sacrifici zero i l"erradicació de l"abandó

- La nova norma, una de les més avançades en l'àmbit estatal, reconeix el caràcter sentent dels éssers no humans
- L'avantprojecte introdueix novetats com ara el caràcter finalista de la recaptació sancionadora i la formació obligatòriaEl Ple del Consell ha aprovat l'avantprojecte de la Llei de protecció, benestar i tinença d'animals de companyia, un nou text legislatiu que ha desenvolupat la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que promulga el sacrifici zero i fixa entre els seus objectius l'erradicació de l'abandó i el maltractament.

Aquest avantprojecte, un dels més avançats a escala estatal, reconeix el caràcter sentent dels éssers no humans i substitueix el caràcter possessiu vinculat als termes amo o propietari pel de persona responsable.

El nou marc legislatiu integral s'articula entorn del reforç de l'acció de les administracions en la tutela dels drets dels animals de companyia, les obligacions de les persones responsables per a garantir el compliment d'aquests drets i en la conscienciació social a través de la formació i l'educació en favor d'una conducta cívica i compassiva.

En aquest sentit, destaca la formació obligatòria de totes aquelles persones que es relacionen amb animals de companyia en l'exercici del seu treball i l'enfocament holístic del concepte 'tinença responsable', que introdueix un articulat complet sobre les condicions de vida de l'animal relatives a l'atenció, la supervisió, les cures, les condicions higienicosanitàries, l'espai, l'alimentació i la beguda convenient per al desenvolupament d'aquest, entre d'altres.

La protecció dels animals que pretén la llei incorpora un marc regulador ampli, que prohibeix l'exhibició dels animals en aparadors comercials i locals d'oci, la donació d'animals de companyia com a premi o reclam publicitari, l'educació agressiva, el lligament permanent o els espectacles circenses amb animals salvatges; una pràctica, aquesta última, que ja va suprimir la Llei de mesures fiscals de 27 de desembre de 2018.

Les sancions, que poden arribar a 45.000 euros, tindran un caràcter finalista i es destinaran a actuacions de protecció dels animals.

Així mateix, l'avantprojecte brinda empara legal a pràctiques dins de l'àmbit municipal, com la regulació del nombre d'animals de companyia per habitatge amb la flexibilitat i proporcionalitat suficients, o l'aplicació d'una taxa associada a la cria i la tinença per a sufragar les despeses derivades de la llei. L'encaixament legal s'estén també al reconeixement de les cases d'acollida.

Així mateix, el control poblacional, que en cap cas comportarà el sacrifici, es realitzarà a través de mesures de prevenció, com, per exemple, totes aquelles destinades a la promoció de l'adopció enfront de la compra i d'esterilització en el cas d'espècies canines no controlades i colònies felines.

Arxius relacionats